​Почела берба кукуруза: Преполовљен принос :: Semberija INFO ::

 

​Почела берба кукуруза: Преполовљен принос


У појединим дијеловима Семберије већ је почела берба кукуруза. У питању су сорте кукуруза с краћом вегетацијом, којима је овогодишња суша додатно убрзала процес сазријевања. 

На њиви, у семберском селу Љељенча, од раних јутарњих сати у бербу кукуруза укључио се и Слободан Станојевић (44) из Велике Обарске.



“Велике врућине су преполовиле род кукуруза. С обзиром на то да немам пуно стоке, и ово што уберем, биће довољно за наредну годину. Кукуруз сам сијао на 7,5 хектара, пшеницу на осам хектара. Имао сам одличан род пшенице, тако да ће то у одређеној мјери компензовати велики подбачај у приносима кукуруза. Код нас на селу увијек је било по оној народној: “На мосту добијеш, на ћуприји изгубиш”. У међувремену сам обновио механизацију, набавио два трактора, радим и борим се за своју и за егзистенцију своје породице”, каже Станојевић.



Кукуруз је и ове године био доминантна пољопривредна култура на семберским пољима и прољетос је засијан на површини од 26.365 хектара. Варирање температура у јуну, појава штеточина и биљних болести, екстремно високе температуре у јулу и августу, недостатак влаге у земљишту, све се то неповољно одразило на приносе кукуруза у овој години. Ипак, пољопривредници се надају да ће некако прегурати још једну годину, мукотрпно радећи у “фабрикама под отвореним небом” и надајући се да ће нека наредна година бити боља од ове коју је обиљежила велика суша.


​Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић