ОВИ СУ МЛАДИ НАЈСРЕТНИЈИ КАДА СУ У НОШЊАМА И ОПАНЦИМА :: Semberija INFO ::

 

ОВИ СУ МЛАДИ НАЈСРЕТНИЈИ КАДА СУ У НОШЊАМА И ОПАНЦИМА


Српско културно-умјетничко друштво ,,Семберија“ је састављено од групе младих, ентузијастичних људи који своју срећу виде у народним ношњама, опанцима, наступима и једни у другима. Сви смо као једна породица која има исти циљ- да сачувамо културно благо које посједујемо и представимо нашу традицију у што бољем свјетлу“, истиче директорка СКУД-а ,,Семберија“ Бранка Марковић Савчић.
 
СКУД ,,Семберија“ већ 67 година окупља заљубљенике фолклора који своју традицију и културно наслијеђе, игром, музиком и пјесмом доводе до перфекције у извођењу. Оснивач овог друштва је Град Бијељина и једино је друштво у Републици Српској основано као јавна установа, са сталним запосленим стручним лицима, а данас је смјештен у Центру за културу.

-У раду друштва учествује око 700 активних чланова организованих у седам узрасних категорија, што значи школу фолклора: почетници млађи и старији кроз прву и другу годину, други и први дјечији ансамбл кроз трећу и четврту годину,  припремни и извођачки ансамбл кроз пету и шесту годину, те секција ветерана“, прецизира Бранка Марковић Савчић, истакавши да у СКУД-у ,,Семберија“ постоје још и народни оркестар са солистима, женска и мушка вокална група, као и ткачка секција која се, поред осталог, бави и израдом дијелова традиционалних ношњи.

Како наводи, највише чланова броји фолклорни одсјек, старост чланова је од 7 до 35 година, а изводе бројне кореографије из свих крајева БиХ и Србије. Вокалне групе чине солисти који његују изворни народни мелос (изводе народне пјесме из Шумадије, јужне и источне Србије, Војводине, са Косова и Метохије, пјесме компоноване у духу српске народне музике), а  народни оркестар изводи српска народна кола, кола других народа БиХ, као и композиције реномираних аутора.
 

Бранка Марковић Савчић

-Сваки од ансамбала доприноси угледу и афирмацији Друштва, ослањајући се на изузетан допринос умјетника ранијих генерација, који су својим умјетничким квалитетом, знањем и талентом поставили високе извођачке критеријуме. Поред активности на домаћим сценама, сви наши ансамбли остварили су изузетне успјехе наступима на угледним међународним фестивалима и у најпознатијим концертним дворанама широм свијета. Зато имамо обичај да кажемо да је СКУД ,,Семберија“ бренд који је кроз своју историју обогатио биографије више хиљада својих чланова, живи организам увијек подмлађиван новим члановима, бренд који поставља стандард, бренд који ствара добре људе“, поносно истиче Бранка Марковић Савчић.
 
Године изазова, нових вјештина и вјере у будућност

У СКУД-у ,,Семберија“, чији је умјетнички рад одређен годишњим планом рада, нису могли претпоставити тешке околности у којима су се нашли 2020., када је завладала пандемија корона вируса. Како се мијењала епидемиолошка ситуација, тако су се и они прилагођавали и мијењали активности и организацију рада.

-Година 2020. била је изазовна и тешка за све, па тако и за СКУД ,,Семберија“. Живимо у доба пандемије и то нам је из темеља промијенило свакодневни живот, животне и радне навике, диктирајући нова правила и обрасце понашања. Упркос томе, СПКД ,,Семберија“ се убрзо прилагодило новонасталој ситуацији и у складу с епидемиолошким мјерама задржало континуитет рада те наставило са својим активностима у донекле измијењеном облику“, каже Бранка Марковић Савчић.
 
Она је, као куриозитет, навела ситуацију из септембра 2020.

–Сваке године у септембру вршимо упис нових чланова, а обзиром на околности у којима смо тада живјели очекивали смо тек незнатан број заинтересованих. Међутим, пријавило се толико нових лица као у нашим најбољим годинама. То је био одраз недостатка дружења, излазака из кућне изолације, путовања и свега оног што су очекивали да могу добити у СКУД-у ,,Семберија“. И то је био добар почетак нове генерације у новој сезони. Ништа љепше није могло да нам се деси, јер због њих ,,Семберија“ и постоји“, прича Бранка Марковић Савчић.

С прољећа ове године у СКУД-у ,,Семберија“ почели су припреме за годишњи концерт посвећен једном од највећих српских празника, Видовдану. Концерт је, под називом ,,У предвечерје код старе кафане“,  одржан у башти ресторана Пет језера, а као и досадашњи концерти, својим садржајем донио је безброј порука, како културних и умјетничких, тако и важну поруку прошлости за будућност. Концертно вече почео је ансамбл ветерана који је извео ,,Краљево коло“, а завјесу на традиционални годишњи концерт, који  је с пуно љубави за своје суграђане приредио СКУД ,,Семберија“, извођењем ,,Игара из Шумадије“, спустио је први ансамбл.
 

-На концерту смо представили све узрасте, од првог дјечијег ансамбла па до ветерана, затим Народни оркестар који је пратио све извођаче, женска вокална група, као и вокални солисти. Ове године на концету је наступио и глумац Душан Ранковић који је имао улогу наратора“,  прича Бранка Марковић Савчић, изражавајући наду да ће и изазове који услиједе успјешно савладавати, те да ће успјети да реализују и неколико турнеја којима ће обухватити све узрасне категорије.

У протеклих 70-ак година СПКД ,,Семберија“ је наступило на бројним домаћим и међународним фестивалима односећи престижна признања. Врло је тешко све њихове успјехе набројати, али истичу да су на сваку освојену награду и на свако признање изузетно поносни.

-Пехара и признања с турнеја имамо заиста много, не знамо више ни сами колико, али сви нам много значе и вриједно их чувамо“, каже директорка СКУД-а ,,Семберија“ истакавши да су дружења, чврста пријатељства, склопљени бракови међу члановима, њихова дјеца и унуци који су постали чланови у неким од секција друштва, признање које потврђује чињеницу да је привилегија и част бити члан овог успјешног колектива.
 

-Иза нас је 67 година друштва, све су оне биле године изазова и успјеха. Много генерација прошло је кроз друштво и пресрећни смо резултатима рада и оним што смо постигли. Велика захвалност свим члановима друштва, вјерној публици и свима који су на било који начин помогли наше постојање“, рекла је Бранка Марковић Савчић.

Семберија инфо