Профи монт: Десет успјешних година :: Semberija INFO ::

 

Профи монт: Десет успјешних година


Перо Јовић, дипломирани машински инжињер, рођени Угљевичанин, прије двадесетак година покренуо је приватни бизнис. Након дванаест година рада у ТЕ ,,Угљевик”, Јовић је одлучио да отвори занатску радњу ,,Профи Монт”. С обзиром на то да није могао радити, како сам каже, истовремено у двије фирме, прије десет година регистровао је породично предузеће ,,Профи Монт”. Ова успјешна мала фирма већ десет година бави се топлотним и термоизолацијама на котловима и турбинама у термоелектранама и топланама.



- Други сегмент нашег рада су кровопокривачки лимарски радови, од једноставнијих до изузетно компликованих. Прекривали смо  индустријске хале, производне погоне, стамбене зграде, чак и вјерске објекте. Бавимо се и израдом мањих браварских конструкција, гаража, помоћних објеката. Тренутно запошљавамо четрнаест радника. Нама су у овом послу неопходне занатлије, изолатери, кројачи, монтери изолације, лимари и бравари”. 


 
Јовић каже да младих, искусних занатлија наведених профила нема довољно на тржишту рада. Већина њих је основну обуку савладала радећи у његовом предузећу.

- У  протекле двије године изузетно је тешко обезбиједити радну снагу. Дешава се и то да обучимо младе раднике и они нас након извјесног времена напусте. Спреман сам повећавати плате, али, радне снаге дефинитивно нема на тржишту. До сада нисам користио кредите за изградњу пословног објекта и за опрему. Немам никаквих хипотека, а плату исплаћујемо првог радног дана у мјесецу. Пандемија вируса корона погодила је и нашу фирму. Успоставили смо сарадњу са аустријским партнерима и све је одлично функционисало до почетка пандемије. Када је требало да пошаљемо монтере у Аустрију, испоставио се велики проблем око обавезе боравка радника у карантину. Тада су и пословни партнери изгубили вољу за сарадњом, јер нико не жели да монтира оно што је неко други произвео”.

Јовић каже да ће након једногодишње паузе ускоро поново обновити сарадњу са аустријским партнерима. У фирми ради и његов деветнаестогодишњи син, на пословима монтера.   

​                        
 
Хуманост на дјелу
 
Предузеће ,,Профи Монт” исказало је велику хуманост, тако што су радници овог предузећа неколико пута даровали крв деветнаестогодишњем младићу из  Малешеваца, који болује од леукемије. Јовић је, што је за похвалу, за раднике и њихове породице више пута организовао, о свом трошку, излете на Златибор, Гучу, Јахорину. Ово предузеће добитник је неколико друштвених признања, међу којима су и признања општине Угљевик.

Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић