Ментална аритметика у вријеме скраћеног часа и онлајн наставе: Изоштравање пажње, боља концентрација и брзо реаговање :: Semberija INFO ::

 

Ментална аритметика у вријеме скраћеног часа и онлајн наставе: Изоштравање пажње, боља концентрација и брзо реаговање


Мобилни телефони, таблети и рачунари, уједињени са брзим интернетом, донијели су главобоље родитељима и учитељима. Пад концентрације и низак степен пажње постали су неизоставни проблеми скоро сваког дјетета, а самим тим и родитеља. Осим што у редовним активностима дјеце постоје потешкоће приликом фокусирања, то се све више одражава и на школске обавезе и праћење наставе. На који начин савладати проблеме у концентрацији дјеце и како постићи добре резултате у условима када школски час траје кратко, јако је важно питање у овом времену. 
 
Ментална аритметика постаје све више популарна међу дјецом предшколског и школског узраста. Ради се о програму рада, који изворно потиче из Јапана, а на просторе наше земље се шири у посљедњих пет година. Као основно средство у раду се користи абакус или соробан, назив за специјалну рачунаљку. Програм менталне аритметике је дизајниран тако да се дјеца баве абакусом, као основим средством рада, у првих неколико мјесеци у циљу учења не само једноставних рачунских операција него и сложенијих, па након неког времена уз помоћ абакуса могу да множе и да дијеле без проблема.

- Предност програма менталне аритметике јесте развијање обје мождане хемисфере, мозга у цјелости, што утиче на даље школовање дјеце. У раду се користе обје шаке, чиме се добија тактилни доживљај абакуса,  дјеца врло лако науче да визуелизују то што су научили, потом развијају способност менталног рачунања. Ментална аритметика управо и значи да све што су урадили на абакусу јако брзо могу да замисле, што на крају резултира да им абакус више и не треба. Посебан програм рада за предшколску дјецу од три до пет година, назван Нумикон, представља специјалан дидактички систем учења бројева и бројевних низова што је одлична припрема за школу’’, истиче Маша Вуковић, наставник менталне аритметике у школи „Малац Генијалац“.

И поред чињенице да програм менталне аритметике, коју практикују у школи „Малац Генијалац“, не прати школски програм редовног основног образовања, резултати рада су, ипак, видљиви и значајни.
- Програм менталне аритметике не прати наставни план нашег образовног система, али развија пун потенцијал мозга код предшколске и школске дјеце, узраста од четири до 12 година. Ослањамо се на математичке способности и користимо математику као средство, али овај систем рада са дјецом развија менталне способности дјеце на много више нивоа, продубљује њихову меморију, пажњу и концентрацију. Програм менталне аритметике је у потпуности посвећен изоштравању пажње и фокусирању, брзини рачунања и брзини реаговања. Фокус је на одређену ствар, што доприноси јачању концентрације. Концентрација потребна за обављање школских задатака је боља, лакше и брже се памте, самим тим дјеца могу да утроше мање времена око ангажовања за обављање школских обавеза’’, истиче Маша Вуковић.

Према интерним истраживањима, која су проведена у школи „Малац Генијалац“, дошло се до сазнања да је успјех и сам приступ школским обавезама полазника знатно другачији у односу на период прије похађања програма менталне аритметике. 
- Резултати су били одлични. Школарци су лакше савладавали градиво, а пажња је била фокусирана на задатке у оквиру редовне школске наставе. Велики помак је уочен у односа на период када се полазници нису бавили менталном аритметиком’’, наводи Маша Вуковић.
 
У условима када школски час траје кратко, те када је и онлајн настава постала очекивана појава, највећи терет и одговорност је, сигурно, на родитељима. Неометана пажња и јака концентрација постаје императив код школске дјеце у тренутним условима, изазваним корона вирусом. Дјеца, која су већ прилагођена систему рада менталне аритметике односно они који су овладали менталним способностима, брже и лакше завршавају своје задатке у односу на оне који нису.                             

Семберске новине - семберија инфо -Т.Којић