Цвјетно дрвеће које оплемењује дворишта и долине: Кад јоргован замирише :: Semberija INFO ::

 

Цвјетно дрвеће које оплемењује дворишта и долине: Кад јоргован замирише


Кишни и облачни дани у Семберији мало су успорили цвјетање јоргована, али чим сунце изгрије и јоргован ће замирисати. Ово цвјетно, мирисно дрво некада је красило многа дворишта у нашем окружењу, али сада је јоргован много рјеђе видјети у семберској равници. Иначе, ова украсна биљка цвјета у неколико боја. Најчешће су цвјетови јоргована свијетло љубичасти, плави, бијели или жути. 

У Србији има и, надалеко позната, Долина јоргована. Већ седам вијекова Долина јоргована и приобаље ријеке Ибар испуњено је заносним мирисом овог цвијећа које непрестано подсјећа на романтичну причу о француској принцези, касније српској краљици, Јелени Анжујској.

Српски краљ Урош I Немањић желио је да, на посебан начин, дочека своју будућу супругу, па је наредио да се прије њеног доласка, дуж неприступачне долине Ибра, посади прелијепо цвјетно дрвеће како би је предио подсјећао на њену родну Провансу.





У долини ријеке Ибра и Рашке, од Краљева, па на југ до испод Новог Пазара, рођена је српска средњевјековна држава. Суре литице долине Ибра сакрили су велики гроздасти цвјетови љубичасте боје, а тај стјеновит крај постао је прилично питом. Долина јоргована и њени цвјетови вијековима опстају, означавајући љубав и поштовање које је народ гајио према племенитој краљици, чувеној по својој мудрости и образовању. У њену част почетком маја одржава се и међународна манифестација ,,Дани јоргована” када, осим Краљева, оживе и средњевјековни град Маглич и манастир Жича. Долина јоргована, у близини Маглича, скрива неке од најљепших српских манастира, а Жича, коју је подигао Стефан Првовјенчани, гдје је и крунисан за првог српског краља, плијени надалеко својом љепотом.

Ако сте у прилици да посјетите овај крај и ако вам Долина јоргована, са својим плавим и љубичастим пољима, не буде довољна, можете се попети и у стари град Маглич, али се, у том случају, морате спремити за авантуру, јер је то могуће једино је са западне стране кроз кривудаве путеве и литице.

​Семберија инфо - В. Зеленовић