ОДГОВАРАЈУ ИЗ АДВОКАТСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ НЕМАЊЕ ЗИРОЈЕВИЋА :: Semberija INFO ::

 

ОДГОВАРАЈУ ИЗ АДВОКАТСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ НЕМАЊЕ ЗИРОЈЕВИЋА


КОЈА СУ ПРАВА РАДНИКА КОД ОТКАЗА УГОВОРА О РАДУ?

 Смањен обим пословања, изазван пандемијом корона вирусом, условио је тешку ситуацију у предузетништву и привреди. Бројни послодавци су били принуђени да смање продајне и производе капацитете, а самим тим и број запослених у својим фирмама. У тешком положају се налазе и послодавци и радници. У ситуацијама када радник добије отказ усљед смањеног обима пословања, или када му се мијења уговор о раду путем анекса, поставља се питање која конкретно права радник има у тим случајевима. Одговоре на ова питања потражили смо у Адвокатској канцеларији ,,Зиројевић’’. Одговоре су припремили адвокат Немања Зиројевић и стручни срадник Раде Крстинић.

 
Уколико радник добије отказ уговора о раду због смањеног обима пословања, реорганизације послодавца и економских разлога, односно због тога што је технолошки вишак, тада он има сва права из Закона о раду. Прва ствар на коју желимо да скренемо пажњу јесте процедура која мора да се поштује приликом давања отказа Уговора о раду.
 
Послодавац мора да поштује рокове и форму сваког акта у процедури давања отказа, јер у супротном, у радном спору, послодавац може изгубити. Радник има право на поштовање отказног рока, који према Закону о раду износи 30 дана. Општим актима  (колективним уговором, Правнилником о раду послодавца) и Уговором о раду између послодавца и радника може да се уговори и дужи отказни рок. Радник има право и на отпремнину, која према Закону о раду може да износи највише шест просјечних плата радника исплаћених у посљедња три мјесеца. Право на отпремнину има радник који је код послодавца запослен у континуитету најмање двије године.
 
Послодавац, усљед оправданих разлога, може раднику да понуди промјену Уговора о раду, било да је у питању промјена радног мјеста, мјеста рада, упућивање на рад код другог послодавца, плате и слично. И у таквих случајевима, закон налаже поштовање процедуре, па тако је послодавац дужан раднику изнијети писмену понуду за закључење анкса, уз образложење такве понуде.
 
Радник има право да се у року који не може бити краћи од осам дана очитује на писмену понуду послодавца. Уколико је понуда неповољна, и радник не жели да потпише такав анекс, тада послодавац може да раднику да отказ. Уколико се послодавац одлучи да раднику да отказ, тада радник има право на отказни рок и на отпремину као да је проглашен технолошким вишком, те право на накнаду са Бироа за запошљавање.
 
У сваком случају, раднику је увијек на располагању заштита права из радног односа путем Агенције за мирно рјешавање радних спорва и суда. Напомињемо да је рок за подношење тужбе преклузиван (строг), и да износи шест мјесеци од учињене повреде. Након истека тог рока, није могуће тражити судску заштиту.
Будући да су радни спорови изузетно компликовани, савјетујемо сваког радника да, прије него што уђе у поступак, потражи стручну помоћ.

Семберија инфо