ИВАНА СТАНИШ: ИМАМО ЈЕДНУ ОД НАЈЗДРАВИЈИХ И НАЈЧИСТИЈИХ ВОДА ЗА ПИЋЕ :: Semberija INFO ::

 

ИВАНА СТАНИШ: ИМАМО ЈЕДНУ ОД НАЈЗДРАВИЈИХ И НАЈЧИСТИЈИХ ВОДА ЗА ПИЋЕ


Овогодишњи Свјетски дан воде, 22. март, посвећен је теми ,,Вредновање воде” и самим тим питању ,,Шта вода значи за вас?”. ,,Водовод и канализација“А.Д. Бијељина, традиционално обиљежава овај дан, а о значају овог дана и значају воде, разговарали смо са извршним директором Техничког сектора у овом предузећу, Иваном Станишић.
 
Вода је основни предуслов за живот свих живих бића на Земљи. Значај воде за људе, за сав живи свијет, за екосистем, за наш град, за нашу државу, за планету  као цјелину, веома је велики и многострук, почев од тога да је вода услов живота, па до многих других функција. А.Д. ,,Водовод и канализација” је у 2018. години започео пројекат који има за циљ подизање свијести грађана о важности питке воде - хигијенски исправне (безбједне) воде, као и о важности пречишћавања отпадне воде. Овај пројекат се састоји из више активности, а има за циљ да сваки дан обиљежавамо као ,,Свјестки дан вода” и да истакнемо значај ресурса питке воде са изворишта ,,Грмић”, значај пречишћавања отпадне воде и испуштања у реципијент и који она има утицај за здравље, привредни развој, те и комплетну заштиту и очување наше животне средине”, каже Ивана Станишић.
 
Прије пандемије, реализоване бројне активности

-Програм обиљежавања Свјетског дана воде и ове године обиљежен је у складу са епидемиолошком ситуацијом узрокованом вирусом корона. Нажалост, није било могуће организовати дружење са малишанима предшколског и школског узраста на начин како је то ранијих година рађено. Без обзира на „традиционално обиљежавање“ 22. марта, из  А.Д. „Водовод и канализација“ желимо нагласити да је вода свеприсутна у нашој свакодневици и један је од основних састојака у сваком домаћинству. Довољно је само да отворимо вентил на славини и она је ту: за прање, туширање, припрему јела, заливање... Тешко је замислити и један дан без воде!
 
Водоснабдијевање

-А.Д. „Водовод и канализација“ успјело је  да од водоводног система, који је до 1992. године снабдијевао око 50.000 становника, сагради систем који снабдијева до два пута већи број становника, користећи се искључиво сопственим кадровима и расположивим средствима. На водоводни систем је данас прикључено око 90.000 становника, односно око 34.500 регистрованих корисника. Град Бијељина располаже са великим количинама воде и представља највеће извориште подземних вода у РС. Имајући у виду законске обавезе израде Програма зона санитарне заштите изворишта, сва до сада изведена детаљна хидрогеолошка истраживања од стране Града Бијељина и предузећа А.Д. „Водовод и канализација“, изведена су са циљем утврђивања резерви подземних вода и израде Програма зона санитарне заштите који има за главни циљ трајно одржавање квалитета вода у циљу одрживог коришћења истих за будући период. Грађани нашег града се снадбијевају једном од најздравијих и најчистијих вода за пиће у РС. Контрола квалитета се редовно обавља у интерној лабораторији предузећа, као и у Институту за јавно здравство регионалног центра Зворник и у Градском заводу за јавно здравље Београд. У протеклом периоду сви резултати контроле квалитета одговарају Правилнику о хигијенској исправности воде и није било никаквих негативних искустава. Данас укупна дужина транспортних и дистрибутивних цјевовода водоводног система Бијељина износи око 670 км и на њу је прикључено око 34.500 регистрованих корисника са 24 сата одржавањем водоводног система са здравом питком водом и то без рестрикција у пружању услуге водоснабдјевања. С обзиром да вода која служи за јавно водснабдијевање као вода за пиће, а као и додатак у производњи, припреми или обради хране, има непроцјенљиву вриједност (јер је самим тим и храна), водоводно предузеће како би, поред свих мјера, подигло своје пословање на виши ниво, увело је и ИСО стандарде у свом пословању и то ИСО 9001, 14000 и 22000.
 
Канализација

Град Бијељина је био један од ријетких градова у окружењу који није имао канализациони систем, него су се фекалне отпадне воде прикупљале у појединачним или заједничким септичким јамама. Реализација пројеката „Канализациони систем града Бијељина“ почела је 2005. године и тиме је започео системски приступ рјешавању проблема заштите вода на територији Града Бијељина кроз документ Стратегија развоја града и то у три стратешка циља: Заштита воде за пиће и јединог изворишта воде за пиће „Грмић“ за Град Бијељину, Изградња система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода и стављање ван употребе око 20.000 септичких јама и Прикупљање и одвод површинских вода. Данас имамо дужину изграђених главних фекалних колектора Града Бијељина око 60 км са око 13.500 канализационих прикључака као и Постројење за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) у Великој Обарској. Наиме, отпадне воде се сакупљају у канализационом систему и транспортују главним колектором до Постројења за пречишћавање отпадне воде у Великој Обарској.



Постројење за пречишћавање отпадних вода у Бијељини је једно од најсавременијих и најуспјешнијих постројења у региону. Параметри квалитета улазне отпадне воде, пречишћене отпадне воде, остварена ефикасност пречишћавања и ефикасност пречишћавања се остварује у бољем проценту у односу на пројектоване вриједности. Осим контроле у лабораторији врши се и континуално мјерење појединих параметара у самом процесу путем процесних сонди инсталираних на улазу отпадне воде у егализациони базен, на СБР базенима и на испусту у реципијент. Тиме је обезбијеђена перманентна контрола процеса и контрола квалитета пречишћене воде-ефлуента.Такође су инсталисани мјерачи протока долазне отпадне воде и  пречишћене отпадне воде, чиме је обезбијеђена контрола квантитета воде.Вођење процеса и контрола је потпуно аутоматизована и прати се преко СКАДА система у контролној соби.

Семберија инфо