ПОЧЕЛА ИСПЛАТА ЗА ЕКСПРОПРИСАНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА ПОТРЕБЕ ИЗГРАДЊЕ АУТО-ПУТА КРОЗ СЕМБЕРИЈУ: У Драгаљевцу ће неки остати одсјечени и од свог села? :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛА ИСПЛАТА ЗА ЕКСПРОПРИСАНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА ПОТРЕБЕ ИЗГРАДЊЕ АУТО-ПУТА КРОЗ СЕМБЕРИЈУ: У Драгаљевцу ће неки остати одсјечени и од свог села?


Vећ је почела исплата надокнада за експрописано земљиште за потребе изградње дионице ауто-пута кроз Семберију. На подручју Горњег Драгаљевца ауто-пут  озбиљно ,,угрожава’’ или потпуно ,,брише’’ неколико домаћинстава . Власници су забринути, јер не могу да замисле живот уз звучну баријеру, а велико им је питање и гдје и како да се поново скуће.


Познати бијељински адвокати, Миленко Зеленовић, Саво Марковић и Милош Сикираш  заступају већи број власника некретнина у поступцима експропријације које ће бити експроприсане за потребе изградње ауто – пута Београд – Бијељина – Брчко.


Миленко Зеленовић

 У разговору за ,,Семберске новине” они кажу да су већ постигли неколико споразума са власницима њива и шума које се налазе на потезу Рача – Велика Обарска и Средња Чађавица. У питању су биле њиве са обрадивим земљиштем и  шуме чију су вриједност процјењивали вјештаци шумарске струке. Надокнаде су већ исплаћене. Закључени су споразуми о новчаним надокнадама које износе пет (5) КМ по метру квадратном, каже нам на почетку разговора за ,,Семберске новине” адвокат Миленко Зеленовић.



- Што се тиче Катастарске општине Средња Чађавица, Горњи Драгаљевац, Магнојевић, Буковица, на том потезу имамо више клијената, поготово на подручју Драгаљевца. На планираној траси будућег ауто-пута, у том семберском селу има и највише објеката који су се нашли под ударом експропријације. Темпо експропријације, односно закључење споразума, зависиће од динамике којом буду радиле комисије у катастарским општинама. Најспорије ће ићи у Драгаљевцу, гдје се налазе стамбени и помоћни објекти које треба експроприсати. Ту ће бити и највише процјена, како за пољопривредно земљиште и шуму, тако и за воћњаке, за стамбене и помоћне објекте. Вриједност некретнина процјењиваће вјештаци грађевинске, пољопривредне и шумарске струке”.

Шта ће бити са рестловима парцела?

 Адвокат Зеленовић каже да се још није дошло у фазу закључења споразума о правичним надокнадама на подручју Драгаљевца.

- Посебан поступак експропријације се разликује од раније рађене експропријације, јер се сада експропришу само оне парцеле за потребе изградње трасе ауто-пута. Не расправља се о члану 11. који се односи на дијелове парцела које ће се експроприсати у посебном поступку. Дакле, за дијелове постојећих парцела или за парцеле које ће власницима постати економски неисплативе након што се изгради траса ауто-пута, због непостојања приступних путева или због тога што ће бити привредно неисплативе, водиће се посебан поступак експропријације. Ријеч је, дакле, између осталог и  о дијеловима парцела који ће настати цијепањем парцеле за потребе изградње ауто-пута. Када ће се тај поступак водити, ми то сада не знамо, а требало би да услиједи врло брзо након овог првог поступка експропријације некретнина."

 Адвокат Зеленовић наводи и конкретне примјере, гдје се власницима имања експроприше, односо пресијеца дио прилазног пута до имања, тако да он остаје без приступног пута својим некретнинама.

- Најмањи је проблем уколико се експроприше 200 до 300 м2 земљишта, али се јавља нови проблем приступа објектима. Има примјера да се експроприше дио дворишта и помоћни објекат. Остаје власнику дио дворишта, окућница и кућа, али он остаје без приступног пута. Тај проблем ће се рјешавати по члану 11., у посебном поступку експропријације. Сматрамо да би паралелно требало рјешавати експропријацију и преосталих некретнина које немају директне везе са трасом ауто-пута”.

Адвокат Зеленовић каже да је у првој фази експропријације предвиђено преговарање око постизања споразума о новчаној надокнади. Након закљученог споразума, исплата за експроприсане некретнине услиједиће у року од 30 дана. 

- Проблем ће представљати и већ представљају објекти и воћњаци, односно шуме, јер власници сматрају да им за те некретнине припада већа новчана надокнада од понуђене, како због вриједности воћака, тако и због дрвне масе у шумама. Дворишта у којима се налазе објекти нису процијењена као грађевинско, већ као пољопривредно земљиште. Такво је стање у јавним евиденцијама некретнина. Код грађевинских процјена проблем представља и амортизација објеката, а у коначници таквим процјенама углавном нису задовољни власници некретнина”, истиче Зеленовић.

Гдје ће живјети наша дјеца и унуци?

Славко Лазић (61) из Драгаљевца каже да траса будућег ауто-пута иде преко његовог имања, што значи да ће се рушити комплетан објекат у коме тренутно складишти житарице и држи трактор и пољопривредну механизацију.

- Траса ауто-пута захватила је половину економске зграде и дио дворишта. Иза мог имања су куће Лазара Лазића, мога стрица и Ђоке Тешановића које би у том случају требало комплетно рушити. Ми бисмо изградњом ауто-пута остали без локалног пута који нас повезује са селом, са манастиром. У том случају требаће нам да путујемо тридесетак километара заобилазним путем до центра села. Још увијек нисмо отпочели конкретне преговоре о вриједности помоћних објеката. Живот поред трасе ауто-пута би био неподношљив. Не могу замислити да сваког јутра гледам у неку звучну баријеру, у неки сиви зид. На неких 500 метара квадратних, на овом потезу, треба срушити осам кућа за потребе трасе ауто-пута. То није јасно ни процјенитељима имовине који су већ били на терену. Прве процјене су већ извршене, али су одступања огромна на штету власника кућа и имања”, каже Славко Лазић, истичући да брине о томе гдје ће сутра живјети његова дјеца и унуци, инсистирајући на формирању реалне цијене његових и некретнина рођака и комшија.

​Семберске новине - Семберија инфо