ИНТЕРВЈУ: Милорад Софренић, директор Центра за социјални рад Бијељина :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ: Милорад Софренић, директор Центра за социјални рад Бијељина


Центар за социјални рад Бијељина из године у годину оправдава своје постојање, а овој тези иду у прилог и нови програми помоћи које је Центар увео током прошле године. Дневни центар за дјецу са посебним потребама и Дневни центар за дјецу у ризику пројекти су који нас у позитивном смислу издвајају од других центара у БиХ’’, каже за Семберске новине директор бијељинског Центра за социјални рад Милорад Софренић.

Да ли је Центар за социјални рад током прошле године успио да одговори на све потребе корисника и које активности би требало да обиљеже ову годину?
-Прошла година је завршена прилично успјешно. На нивоу државе донесена су одређена законска рјешења, па је и наш Центар добио неке нове обавезе и послове, као што су обрада и исплата рјешења за породиље у износу од 405 КМ и инвалиднина за одређене категорије у износу од 100 КМ. Све те нове захтјеве треба примити, обрадити, дистрибуирати новац, за све то треба времена и радне снаге, али, с друге стране, важно је да Центар може да одговори на све потребе корисника. Ову годину свакако ће обиљежити отварање нове зграде Центра за социјални рад, што ће значити боље услове за раднике и штићенике.

Примјетно је повећање броја корисника у готово свим социјалним категоријама којима се Центар бави. Да ли успијевате финансијски да испоштујете све захтјеве?
-Захтјеви за накнаду за његу и помоћ трећем лицу стално се повећавају. Ту смо од 2.140 захтјева стигли до 2.300 захтјева. Истакао бих да ова помоћ подразумијева двије категорије – прву која прима 83 КМ мјесечно и другу која прима 167 КМ мјесечно, током периода који им је одређен. Осим тога, повећава се и број захтјева за једнократну помоћ, коју је током прошле године тражило 1.500 људи, а подијељено је више од 150.000 КМ. Треба поменути и смјештање особа у домове, гдје имамо више од 80 лица којима смо обезбиједили услове за боравак у установама од Вишеграда, Приједора, Бањалуке, па чак до Београда и Крагујевца. Издаци су велики, али за сада све успијевамо да сервисирамо на вријеме.

Колико град Бијељина и Влада Републике Српске издвајају новца за функционисање Центра за социјални рад?
-Наш буџет је 6.100.000 КМ, од чега је милион КМ за рад Центра, а пет милиона користи се за пружање услуга корисницима. Од овог износа, два милиона обезбијеђена су из буџета Републике Српске. На примјер, када је ријеч о њези и помоћи за треће лице, ту половину средстава обезбјеђује град, а половину Република. Ми се трудимо да организујемо и неке облике помоћи који нису прецизно дефинисани планом рада Центра, као што је давање помоћи за огрев, за набавку уџбеника, подјела печеница, све оно чиме можемо да утичемо на то да се корисници осјећају као и остали грађани. Морам да нагласим да наш посао није само да прослиједимо помоћ или новац, него ми посредујемо и код породичних проблема, бракоразводних парница, додјеле дјеце, у судским споровима, а тај посао раде социјални радници, психолози, правници и остали стручњаци. Ми смо својеврсан сервис за грађане у потреби и важно је да наш рад прате и градски и републички буџет.



За када је планирано усељење у нову зграду Центра и колико ће оно утицати на побољшање квалитета рада?
-Прошле године су завршни радови каснили три мјесеца, али сада је зграда потпуно завршена. Слиједи тендер за набавку намјештаја и вањско уређење. Очекујем да ћемо почети рад у новом објекту до краја априла, чиме ће услови за раднике и кориснике бити подигнути на виши ниво. У оквиру зграде биће отворен Дневни центар за дјецу са посебним потребама, за шта ће нам бити неопходни и стручни радници, а на тај начин ћемо омогућити родитељима да доведу дјецу на одређени број часова и да са њима раде људи који су за то посебно оспособљени. Дневни центар за дјецу у ризику одавно функционише, а надам се да ће и његов рад бити унапријеђен преласком у нову зграду.

Шта би требало унаприједити у Центру за социјални рад и каква је позиција бијељинског Центра у односу на друге овакве установе у БиХ и окружењу?
-Наш Центар је по многим стварима међу водећим у Босни и Херцеговини, а наши запослени често по позиву одлазе у друге центре како би им пренијели искуства о успостављању Дневног центра за дјецу са посебним потребама. Када је ријеч о законским рјешењима и актима, све се рјешава у неколико дана, а социјална давања испоручујемо мјесец за мјесецом. Једина ствар коју би требало унаприједити јесте повећање броја радника, како бисмо на прави начин одговорили повећању обавеза.

СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ