Миодраг Миљановић власник највећег стада оваца у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Миодраг Миљановић власник највећег стада оваца у Семберији


У Горњем Драгаљевцу код Бијељине, испод Мајевице, живи Миодраг Мишо Миљановић, власник тренутно највећег стада оваца домаће пасмине, „праменке“ у Семберији. Три пута је на сајмовима пољопривреде у Бијељини за своје колекције оваца освајао златне медаље и шампионске титуле.

Миодраг је дуго радио као инструктор у производњи дувана за братуначки „Дуван“. Када је ово предузеће угашено, одлучио се за овчарство и није се, како каже, због тога покајао. Тренутно у свом стаду има око 500 оваца и јагњади.



„Све је кренуло давне 1991. године. На овим просторима били су овчари. Купио сам троје јагањаца, онако, чисто из забаве. Мало по мало, трајало је то неких седам година, већ сам имао стадо од четрдесетак грла. У то вријеме моја фирма је почела да стагнира, отишла у стечај. Тада сам и одлучио да се потпуно посветим овчарству. Иначе, волим природу, ливаде и шуме, пространство које ми даје мало више слободе. Имам тренутно у стаду око 500 оваца и јагњади. Што се тиче испаше, свакодневно сам на терену, у пречнику око два до три километра удаљености од куће. Пуно је слободних ливада и пашњака на којима могу да напасам своје овце. Праменка је домаћа пасмина, номадска овца, она  пуно воли да се креће. Захваљујући побољшању генетике, већ имам око седамдесет одсто оваца које се јагње два пута годишње. Имао сам и овце које су ојагњиле по троје јагњади, што није карактеристично за праменку“.

Миодраг каже да се јагњад тренутно на пијаци могу продати по цијени од пет КМ за килограм. Истиче да је у ово вријеме пандемије теже продати јагњад, док су раније купци долазили на кућни праг.

„Годинама сам продавао јагњад, овнове и овце на кућном прагу. Ово је једна тешка година, јер нема ни свадби, пунољетстава, крштења, великих окупљања људи. Купци траже ситнија, мања грла. Сада ми повећање броја грла у стаду ствара велики проблем, јер немам довољно простора за смјештај оваца у зимском периоду. Овце бораве на отвореном простору и зими. Хране за овце имам довољно, али већ сада ме мучи проблем њиховог смјештаја“.



Миодраг истиче да овчију вуну нико не жели да прерађује, чак и на поклон да је добије. Што се тиче подстицаја по грлу од ресорног министарства, у прошлој години добио је 10 КМ по грлу за 270 пријављених оваца. Тај новац је искористио за набавку хране, набавку витамина за побољшање исхране, али и за ветеринарске услуге.

Породица Миљановић посједује 45 дунума земљишта. За зиму су припремили сијено, силажу, кукуруз, јечам и зоб. Што је разноврснија храна, овце су здравије и брже напредују. Миодраг живи у домаћинству са супругом, четворо дјеце и мајком. Сви му помажу, у складу са својим могућностима, али није сигуран да ће дјеца наставити бављење овчарством. На испаши, Миодрагу помажу и овчарски пси, мађарски пулини, који често могу замијенити и до два, па и три пастира. 

Semberija info - Lj.Lj.