У сусрет јубилеју Семберских новина - 40 година постојања и излажења: Семберка најљепша на Беверли Хилсу :: Semberija INFO ::

 

У сусрет јубилеју Семберских новина - 40 година постојања и излажења: Семберка најљепша на Беверли Хилсу


У недјељу, шестог августа 1989. године, забиљежиле су Семберске новине, на Мукату, у Богутовом Селу, одржана је свечаност поводом откривања Спомен-обиљежја палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора и обиљежавања годишњице дизања устанка против окупатора и домаћих издајника у овом крају. Спомен-обиљежје је открио Јован Радовановић – Јоваш, народни херој, а окупљеним преживјелим борцима, омладини, грађанима и многобројним гостима говорио је Душан Делић, учесник рата. У наставку је приређен пригодан културно-умјетнички програм.

На плочама Спомен-обиљежја на Мукату у Богутовом Селу уписано је око 66 имена погинулих бораца и близу 200 жртава фашистичког терора. Изграђено је доборовољним новчаним давањима грађана и учесника рата.
 
 Тријешница - Стиже водовод
 
Да љето није само за одмор и разоноду, показује примјер становника села Тријешница који овог љета (1989. године) граде водовод до својих кућа. Воду ће добити седамдесетак домаћинстава и на овај начин ће ријешити један од најважнијих задатака, пошто је градска вода гаранција да ће питање здравља бити ријешено.

Драгомир Живановић, члан Грађевинског одбора  за изградњу водовода у Тријешници, изјавио је да је вода за мјештане овог семберског села  од животног интереса.
- Средства су обезбијеђена самодоприносом, а велику помоћ добили смо од СИЗ-а водопривреде из Орашја, захваљујући Извршном одбору Скупштине општине и Општинској конференцији ССРН Бијељина. Око 18 старих милијарди, уз добровољни рад мјештана, биће довољно да завршимо инвестицију“, изјавио је том приликом Живановић.
 
Воз за Дворове
 
За Дворове је кренуо мали, шарени, атрактивни воз који је на бијељинске улице бануо као право чудо.
Најприје су похрлили најмлађи, да се провозају, али ни старијима неће сметати јефтина, удобна и лагана вожња до бање и до базена у Дворовима.
Након бициклистичке стазе, ово је велики допринос безбједнијој вожњи на овој дионици пута, на којој се током љета дешавају честе саобраћајне незгоде, биљеже Семберске новине у августу 1989. године.
 
Догађај за памћење
 
Одавно се у Бијељини није десио културни догађај, као у септембру 1989. године, који је побудио интересовање и окупио мноштво посјетилаца свих узраста, као што је то било на отварању изложбе слика и цртежа надалеко познатог београдског сликара Миће Поповића. 



Изложбу је у бијељинској галерији ,,Миленко Атанацковић”, уз присуство бројних гостију, отворио Драган Зарић, кустос галерије, а потом је о умјетнику и његовом дјелу говорио истакнути филмски редитељ Емир Кустурица.
Том приликом у галерији су изложене 22 слике и 16 цртежа великог умјетника, које су обухватиле период од 1971. све до 1988. године и припадале су такозваном ангажованом новинарству.
 
У Семберији произведено 53.709 тона пшенице
 
На површини од 13.458 хектара, у Семберији је 1989. године произведено укупно 53.709 тона хљебног жита, са просјечним приносом од четири тоне по хектару. Жетва пшенице била је добро организована, оспособљен је магацински простор за прихват пшенице, набављени резервни дијелови, гориво и мазиво, новац за откуп тржних вишкова, а организован је и рад надлежних инспекцијских органа.
 
Најљепша је – Наташа
 
Ево још једног успјеха наше љепоте у свијету. Након Миле Јововић, дјевојке нашег поријекла, биљеже Семберске на насловној страни у броју од 15. октобра 1989. године, о којој су недавно писале Вечерње новости (живи у лос Анђелесу и успјешан је фото – модел), добили смо и вијест о још једној нашој успјешној и лијепој земљакињи. То је Наташа Павлов (Павловић) родом из семберског села Попови која је недавно проглашена за Мис Беверли Хилса (чувеног ,,филмског” предграђа Холивуда).



Како је јавила читатељка Гордана Јовановић, Наташа има 21 годину, дипломирала је на УЦЛА универзитету, одсјек за енглески језик и књижевност. Од осме године бави се глумом и снимила је неколико филмова, а учествовала је и у неколико телевизијских шоу програма. Довољно разлога да Семберци буду поносни на љепоту и успјех младе Наташе.                       

Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић