Beč treću godinu zaredom najprikladniji grad za život :: Semberija INFO ::

 

Beč treću godinu zaredom najprikladniji grad za život


Трец́у годину заредом Беч је проглашен као град који је најприкладнији за живот на свијету, наводи се данас у резултатима најновијег годишњег Глобалног индекса животних услова Обавјештајне јединице економиста (Ецономист Интеллигенце Унит - ЕИУ).

Индекс рангира услове за живот 173 градова у пет кључних категорија, укључујуц́и стабилност, здравствену заштиту, културу и животну средину, образовање и инфраструктуру.

Иза Беча, који има просјечну оцјену од 98,4 од максималних 100, слиједе Копенхаген (98), Цирих (97,1), па Мелбурн (97), Калгари и Женева (96,8).

Првих 30 западноевропских градова на овогодишњој ранг-листи имало је импресивну просјечну оцјену од 92 од максималних 100, преноси Тањуг.

Поред Мелбурна, још три азијско-пацифичка града су међу десет: Сиднеј (Аустралија), Осака (Јапан) и Окланд (Нови Зеланд), а на осмом мјесту је канадски Ванкувер, преноси Тањуг.

Израелски сукоб са Хамасом довео је до тога да је Тел Авив имао највец́и пад у рангирању, јер је са 20 мјеста пао на 112. мјесто.

Највец́и раст бодова забиљежили су градови у УАЕ (Абу Даби, Дубаи) и Саудијској Арабији (Ријад, Џеда и Ал Кобар).
У том региону се налазе и градови који су најмање погодни за живот: Алжир, Триполи (Либија) и Дамаск (Сирија).

(Независне)