Вучић : Ископавање литијума само уз највише еколошке стандарде :: Semberija INFO ::

 

Вучић : Ископавање литијума само уз највише еколошке стандарде


Foto: Tanjug
– Ископавања литијума у Србији неће никада моћи да буде ако не буду задовољени највиши еколошки стандарди, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије, и додао да ће се о томе претходно изјаснити грађани.

Он је рекао и да Влада Србије сада провјерава документацију и све папире који су достављени о ископавању литијума како би провјерила све потенцијалне мјере еколошке заштите.

Он је оценио да би ископавање литијума позитивно утицало на демографију у Србији, поготово у Подрињу.

"Ово нам је једина шанса да обновимо народ, да обновимо демографију у Подрињу, празно нам је Подриње и са једне и са друге стране Дрине", навео је Вучић.

Додао је да очекује да ће највеће свјетске лидере окупити у Београду како би разговарали на тему литијума.
Осврнуо се и на протест против ископавања литијума који је одржан у Лозници у петак, преноси Тањуг.

"Они кажу 'да осветлимо мрак' у Лозници пре неко вече. Скупило их се 1.900, ми смо их почастили са 2.000 из целе Србије. Да осветлимо мрак, кажу. Знате чиме су то радили? Па литијумским батеријама. Да , подигнете телефон и укључите батерију, која је литијумска батерија", рекао је Вучић.

Навео је да је суштина у томе да Србија не треба да да само сировину, већ да натјера инвеститоре да направе фабрику батерија у земљи и указао да преко 50 одсто вриједности аутомобила чине управо батерије.


(Независне)