Најстрожи закон: Ограничили продају вејпа :: Semberija INFO ::

 

Најстрожи закон: Ограничили продају вејпа


Аустралијски парламент ограничио је продају "вејпа" са никотином на апотеке, чиме је ова земља увела један од најстрожих закона у вези са условима продаје поменутих електронских цигарета.

Корисници ће од данас морати да покажу лекарски рецепт фармацеуту приликом куповине "вејпа", пренео је ЦНН.

Забраном продаје ових уређаја у продавницама, Аустралија у погледу увођења закона у овој области предњачи у свету, наводи влада у Канбери.

Аустралијске власти кажу да овај потез "представља крај брендирања забавних укуса" за које кажу да су били "трик да се деца навуку на никотин".

"Парламент је добио прилику да уради нешто значајно за здравље младих Аустралијанаца", рекао је министар здравља Марк Батлер, након што је парламент те земље усвојио законе.

Међутим, према политичком договору који је склопљен како би се осигурало одобрење закона, та ограничења биће ублажена у октобру, када ће само малолетницима, млађим од 18 година, бити потребан рецепт, наводи медиј.

Одрасли ће моћи слободно да купују "вејп" у апотекама, али ће те уређаје можда тешко да пронађу након што су неки водећи апотекарски ланци навели да их неће продавати.

"Фармацеути су здравствени радници и апотеке не желе да без рецепта нуде овај потенцијално штетан производ који изазива велику зависност", рекао је потпредседник Апотекарског савеза Аустралије Ентони Тасон.


(Тањуг)