Људи великог срца: Бајкери усрећили девет вишечланих породица на Косову :: Semberija INFO ::

 

Људи великог срца: Бајкери усрећили девет вишечланих породица на Косову


Да су бајкери људи великог срца, својим примјером показују чланови Мото-клуба "Прњавор 07", који су и ове године организовали десету хуманитарну акцију "Видовдан 2024" на Косову и у периоду од пет дана возили се од Метохије преко Шар-планине до Косовског Поморавља и усрећили девет породица и са њима прославили Видовдан, који се на Косову слави и честита као да је Божић у питању.

Да је ово већ традиција, потврдио је у разговору за "Независне новине" Прњаворчанин Горан Десић, идејни творац овог хуманог подухвата, који већ дуже од двије деценије живи и ради у Словенији, али није заборавио свој родни крај, али и Србе на Косову.

"И ове године са мном су била двојица клупских колега Данијел Самарџић и Синиша Шућур, то је већ годинама исти тим и иста екипа. Овај пут смо посјетили девет породица, од Метохије и села Бело Поље у општини Пећ, па све до Косовског Поморавља, села Пасјане, Велико Ропотово, Јасеновик, Зебнице, да их све не набрајам. Увијек је посебан осјећај када одемо на Косово, а како већ годинама радимо,  приоритет је да помоћ уручимо социјално угроженим вишечланим породицама са двоје и више дјеце. Мјештани нас увијек срдачно дочекају, одушевљени су, не знам како бих то ријечима објаснио. Погрешно је рећи да су мјештани задовољни, мислим да је правилније рећи да су срећни јер нису заборављени. Наша материјална помоћ је као кап у мору, једноставно људи се осјећају лијепо кад знају да неко мисли на њих, да нису остављени и да неко разумије ту њихову муку", каже Десић.

Према његовим ријечима, лијепа ријеч и разговор некада значи и више од материјалне помоћи, јер ти људи имају потребу да испричају како живе и да бар накратко подијеле свакодневне животне недаће.

"Ми сваке године долазимо моторима, нисмо имали неких тешкоћа, једини проблем је саобраћај, јер тамо је саобраћајна култура равна нули. За ових пет дана нисмо срели двојицу туриста или станаца да су дошли да посјете ове крајеве. Међутим, остало је све прошло у реду, био је коректан однос према нама на свим административним прелазима, као и саме полиције када су нас заустављали", објашњава Десић.

Истиче да су током петодневног путовања посјетили и вјековне цркве и манастире који се налазе на Косову и подржали обнову  Цркве Светог Георгија у Станишору  и донирали минимална средства у Пећку митрополију.

"Морам нагласити велику захвалност коју ми сви осјећамо према нашем пријатељу свештенику Бојану Јефтићу, који нам је главна тачка или главни пункт и даје нам пуну подршку и сигурност. Ми код њега боравимо, и он нам помаже да донације оду у праве руке, преко својих парохијана и сарадника из институција косовских енклава. Вјерујте да је занимљиво да нико од тих људи када ми дођемо и питамо шта им је најпотребније не кажу да њима нешто треба, већ препоруче своје комшије, што је стварно лијеп гест. Вјерујте, већина људи тамо је у муци,  свакоме нешто треба, људи су без примања, живе од социјалне помоћи, али не траже ништа за себе, већ мисле на своје комшије, и то да нисам доживио лично, не бих могао повјеровати", прича Десић и додаје да су ове године имали мало веће пројекте и помогли су девет породица.

"Претходних година смо већином донирали прехрамбене и хигијенске производе, а ове године смо се усмјерили да урадимо нешто мало веће, да иза нас остане неки траг, па  смо тако, између осталог, помогли једној шесточланој породици из Пасјана да опреми купатило, осмочланој породици из Станишора, која жели да остане да живе на своме огњишту, помогли смо куповину једног дијела материјала за унутрашњу малтеражу куће. Једној петочланој породици уручили смо тракторске прикључке, плугове за орање, још једној петочланој породици смо уручили намјештај за дјечју гардеробу, донирали смо једној породици и два кревета, електрични шпорет за једну четворочлану породицу, а седмочланој  породици из села Зебнице смо донирали два кућанска апарата и купатилску каду, док смо Центру породичне медицине  и  одјељењу хирургије у Грачаници донирали по један хидраулични болнички кревет", објашњава Десић.

Напомиње да захваљују и групи моториста из Косовског Поморавља који су увијек уз њих, угостили су их и пружили руку помоћи у допремању тракторских прикључака.

"Од срца велико хвала свим људима који су дио нашег клуба и који су помогли и помажу ове хуманитарне акције. Ми смо се кући вратили помијешаних осјећања, живимо и уживамо у комфору и слободи које понекад као да не знамо да цијенимо", закључио је Десић и додао да ће имена свих који су помогли бити поменута у видеу који ће бити  објављен на званичној страници Мото-клуба "Прњавор 07".

(Независне)