Лучић најавио добре вијести: 5G стиже у Србију :: Semberija INFO ::

 

Лучић најавио добре вијести: 5G стиже у Србију


"Ова мрежа долази у Србију у право време, јер се широм света тек сада развијају напредни сервиси који су на њој засновани, а Телеком је увелико спреман и технолошки и финансијски", рекао је генерални директор Телеком Србија Владимир Лучић.

Најкасније почетком следеће године 5G мобилна мрежа требало би да профункционише и у нашој земљи, најавио је данас генерални директор Телеком Србија Владимир Лучић.

"Најмодернија 5G мрежа стиже у Србију врло ускоро, крајем ове године или почетком 2025, чим се распише тендер за додатни фреквентни опсег. Ми већ увелико инсталирамо базне станице, које су потпуно спремне за 5G и чим добијемо фреквенцију пустићемо је прво у највећим градовима, а онда у остатку земље", изјавио је Лучић за Јутарњи дневник РТС.

Први човек Телекома је истакао да су постојеће мобилне мреже у Србији изузетно високог квалитета, чак боље од неких 5G у Европи.

"Ова мрежа долази у Србију у право време, јер се широм света тек сада развијају напредни сервиси који се на њој заснивају. Важно је знати да 5G не служи само да бисте као корисник брже "стримовали"садржаје са интернета, напротив, кључна је напредна примена у широком спектру делатности, од изградње виртуелних мрежа и аутоматизације процеса у великим привредним системима, преко саобраћаја, попут аутоматског управљања возилима, што се припрема за Експо 2027 у нашој земљи, до најмодернијих услуга у здравству и примене у науци и образовању",  објаснио је Владимир Лучић.

Телеком Србија је ове године пустио у рад 5G мрежу у Црној Гори, којом су покривени највећи градови и туристички центри, па ће у њеним базичним предностима моћи да уживају како становници те земље тако и туристи који буду летовали на црногорском приморју.

"Ова мрежа је врло захтеван пројекат ако се за њега на време не припремите. А ми смо увелико спремни. Телеком Србија је у претходном периоду снажно развијао оптичку мрежу, којом се стиже до репетитора, а на великом броју базних станица већ имамо инсталирану додатну опрему за 5G, тако да је оно што сада следи прилично једноставно. Спремни смо и технолошки и финансијски. Ексклузивно, у нашем региону имамо финансијску подршку Европске инвестиционе банке, ту је и Шведска извозна банка, а уз то, као први из целе Европе и међу реткима у свету, договарамо сарадњу са америчком државном извозном Ексим банком. Посебно је важно стратешко партнерство Телекома Србија са Водафоном, који је глобални лидер у развоју 5G мреже и напредних сервиса који су на њој базирани, и њихова искуства и знања су нам од велике практичне користи", изјавио је Лучић.

Уз 5G, од највећег значаја је развој и примена вештачке интелигенције (АИ), на чему у Телекому Србија такође активно раде.

Експерти Телекома тренутно развијају пројекте примене АИ за побољшање услуга овог оператера, али то је тек само део приче.

"Преко нашег ТС Вентурес фонда снажно и врло успешно улажемо у иновативне стартапове који се пре свега баве применом АИ на глобалном нивоу. Досад смо инвестирали у 12 стартапова, од којих чак пет имају потенцијал да постану "једнорози", односно да им тржишна вредност премаши милијарду долара. То су стартапови који се баве применом АИ за развој "паметних наочара", које се аутоматски прилагођавају диоптрији корисника, онда за борбу против интернет пиратерије, за рано утврђивање болести крвних судова, а посебно је занимљив стартап Анари, који развија микропроцесоре у"клауду" и званично је проглашен једним од 20 стартапова за развој АИ у хардверу са највећим потенцијалом у читавом свету. Телекому ће такви пројекти да користе као важан додатни извор прихода у будућности", објаснио је Владимир Лучић.
 
(b92)