Ашуре: Симболично јело које зближава људе различитих увјерења :: Semberija INFO ::

 

Ашуре: Симболично јело које зближава људе различитих увјерења


Симболика ашуре углавном се везује уз посланика Нуха (библијски Ноа) и ријеч је о специфичном јелу које се служи на дан када је Нухова барка  пристала на копно након великог свјетског потопа. Залихе хране биле су на измаку, а људи с барке су у том тешком тренутку заједно скували оброк од намирница које су им преостале и несебично га подијелили између себе. 

Данас симболика ашуре и брода представља спајање и зближавање људи различитих увјерења. 

Ашуре  обиљежавају и хришћани и Јевреји, а код муслимана се обиљежава десетог дана мјесеца мухарема. Како се исламски календар разликује од грегоријанског   календара, тако и десети дан мухарема, првог мјесеца у исламском календару, сваке године  по грегоријанском календару наступа различитог дана. Ове године Дан ашуре је 29. августа.

За Дан ашуре припрема се истоимено јело које садржи од 7 до 77 намирница, а то су воће, орашасти плодови и житарице, заправо све оне  намирница које су доступне у то доба године.  Све је посебно код ашуре, од припремања до конзумирања. 

Обичај је да се ашура подијели комшијама, родбини и пријатељима, те у том смислу ашура подсјећа на обнову разореног друштва и његово поновно рађање. 

Семберија инфо