Телефон - Црна кутија наших живота :: Semberija INFO ::

 

Телефон - Црна кутија наших живота


Сви ми имамо три живота: јавни, приватни и тајни.  Некад је тајни живот био чуван у нашем уму, а данас се чува на СИМ картицама. Шта би се десило кад би та картица проговорила?

Постављање мобилних телефона као један од мотива у једноставном, а заправо великом  филму ,,Потпуни странци“, дотиче се управо утицај ових апарата на наше животе.  Да су телефони одавно постали неизоставни дио нас и наших живота, јако добро је представљено у овом италијанском филму који је снимљен 2016. године. 



Седморо пријатеља, три брачна пара и један самац, долазе на уобичајено окупљање и дружење. Домаћини су пластични хирург Роко и његова супруга психијатрица Ева. Окупљени у једној просторији око стола гдје ће заједно провести вече, седморо људи води типичне разговоре какве воде пријатељи који се знају ,,сто година“.

 У једном тренутку у разговору се дотакну заједничког познаника који је преварио жену са дјевојком која по годинама може да му буде кћерка, а након жустре дискусије Ева предлаже да одиграју једну игру. Након почетног негодовања и двоумљења неколицине присутних, сви пристају. Стављају своје мобителе на сто и тиме пристају да подијеле наглас све поруке, мејлове и позиве које буду примили до краја вечери. 

Међутим, оно што је требало да буде само симпатична игра, попут игре ,,истина“, претвара се у праву ноћну мору након које ће будућност свих њих да постане веома неизвјесна.  

Радња је ово интригантног италијанског филма ,,Савршени странци“ редитеља Паола Ђеновезеа који своје ликове у филму доводи у ситуације које су хумористичне, али постепено филм постаје све драматичнији, а комедија се полако претвара у изузетно тешку драму у којој ликови морају да се суоче са властитим лажима и да прихвате одговорност за међусобне преваре и прељубе.

Ђеновезе је у данашњем свијету мобител назвао ,,црном кутијом“ наших живота и приказао на трагикомичан начин скривене животе људи  који су мислили да знају све једни о другима, а на крају се показало да су уствари потпуни странци. 

На крају филма, када психијатрица Ева пита мужа, док скида минђуше које јој је поклонио љубавник, зашто се противио да учествује у угри, он јој кратко одговара :,,Зато што је све тако крхко“.  

Семберија инфо - М. Решидовић