Савез слијепих Републике Српске Културно – умјетнички програм у част Вишњићу :: Semberija INFO ::

 

Савез слијепих Републике Српске Културно – умјетнички програм у част Вишњићу


Савез слијепих Републике Српске организовао је, у оквиру „Вишњићевих дана“ занимљив културно – умјетнички програм у Народној библиотеци „Филип Вишњић“.

Љубинко Ребић, члан Предсједништва у Савезу слијепих РС, које окупља око 2.000 чланова у 18 организација широм Републике Српске,  изјавио је да Савез слијепих РС сваке године, на овакав начин, даје свој допринос обиљежавању Вишњићевог пјесничког дјела.

„На овај начин дајемо свој допринос  развоју културе и културног стваралаштва у Републици Српској. Овдје су представници Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица из Бањалуке, ученици Школе за слијепе „Будућност“ из Дервенте, који дају свој немјерљив допринос  обиљежавању Вишњићевог пјесничког дјела. Слијепе и слабовиде особе у Републици Српској су у неравноправном положају, прије свега, због тежине хендикепа и слабог финансијског стања. Покушавамо да кроз културу, спорт и образовање поправимо положај нашег чланства.

Владан Поповић, директор Центра за образовање слијепих и слабовидих особа „Будућност“ из Дервенте, каже да ова установа постоји од 1948. године.

„Превасходно се бавимо образовањем, васпитањем, рехабилитацијом, па и запошљавањем слијепих и слабовидих особа. Сваке године припремамо културно –умјетнички програм за „Вишњићеве дане“. Ове године четворо наших ученика ушествује у програму“, каже Поповић.

Желимир Радиновић, директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица из бањалуке каже да ова библиотека постоји од 2006. године, те да располаже књижним фондом од 12.000 библиотечких јединица.

„То је исувише мало, да бисмо се тиме хвалили. Важно је да оваква библиотека постоји, а њен развој је процес који морамо унапређивати у што већој мјери. Сарађујемо са библиотекама у региону, те са Центром „Будућност“ у Дервенти“, каже Радиновић.

портал Семберија инфо - Љ. Љубојевић
фото - Б. Милошевић