Библиотека Филип Вишњић: Зашто је добро читати књигу? :: Semberija INFO ::

 

Библиотека Филип Вишњић: Зашто је добро читати књигу?


Семинар за библиотекаре и књижничаре матичног подручја, седамнаести пут по реду, организује Народна библиотека “Филип Вишњић”, а семинару је присуствовало око 40 библотекара из Бијељине, Угљевика, Лопара, Пелагићева, Осмака и Доњег Жабара. Тема семинара била је “Зашто је добро читати књигу?”, а један од предавача, била је директор библитеке у Добоју, др библиотекарства и информатике, Славица Гостимировић.

-Ријеч је о библиотерапији, односно лијечењу књигом, а ова врста лијечења се већ користи у свијету. Потребно је формирати радионице у склопу библиотека, а потом уз помоћ психолога и библиотекара, пронаћи адекватне наслове за читање, јер је познато да читање утиче на психу, односно да опушта”, рекла је Гостимировићева.

Негосава Стјепановић, директор зворничке библиотеке, такође предавач на семинару, истакла је да је циљ приближити књигу свим грађанима, а посебно најмлађим и нагласила да су библиотеке институције културе од националног значаја.

Директор бијељинске библиотеке Јован Цвјетковић је истакао да су грађани Бијељине посвећени књизи и да библиотека “Филип Вишњић” у Републици Српској има највише чланова.

-Вјерујем да ћемо ове године прећи цифру од 10.000 чланова, а ову годину ћемо завршити и са преко 200. 000 посјета, што је импозантан број, рекао је Цвјетковић и додао да ће 12. новембра, поводом Дана библиотеке, бити организован посебан попуст на чланарину за све грађане.

Семберија инфо/О. Стјепановић
Фото: Б. Милошевић