МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ


Културна прошлост Семберије на једном мјесту
 
На сутрашњи дан, 28. октобра 1970. године, у Бијељини је основана Музејска збирака „Семберија“ као зачетак будућег Музеја Семберије, чији је статус потврђен одлуком Општине Бијељина 2001. Вишедеценијска активност неколико генерација музеалаца резултирала је богатим фундусом збирки, репрезентативним објектом и сталном поставком, бројним повременим изложбама и завидним бројем публике.

Иако су истраживачки рад и изложбе Музеја Семберије, углавном, пратиле одговарајуће публикације, сматрали смо да неке од њих заслужују ново обједињено издање које ће јавности предочити не само разноврсност тема музејских истраживања, већ и на једном мјесту сажети бројне податке о прошлости и културном наслијеђу Бијељине и цијеле Семберије.

Упркос намјери да ова посвета раду Музеја Семберије у Бијељини угледа свјетло дана поводом његовог педесетогодишњег јубилеја 2020. године, околности су учиниле да наша публикација буде завршена тек двије године касније.

 Осврт на рад Музеја Семберије, такође, није могућ без помена оснивача установе, Општине, односно Града Бијељина и цијеле локалне заједнице, уз чију подршку је Музеј током претходних деценија истрајавао и напредовао у својим активностима'', наводе из Музеја Семберије.