КЊИЖЕВНИ КЛУБ „ЈОВАН ДУЧИЋ“ БИЈЕЉИНА - ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА СЕМБЕРСКЕ ЛИРЕ :: Semberija INFO ::

 

КЊИЖЕВНИ КЛУБ „ЈОВАН ДУЧИЋ“ БИЈЕЉИНА - ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА СЕМБЕРСКЕ ЛИРЕ


У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина, чланови књижевног клуба „Јован Дучић“ из Бијељине, вечерас су обиљежили 20 година рада и постојања клуба.

Књижевни клуб „Јован Дучић“, основан је 10. октобра 2002. године у Бијељини, са циљем да се шире пријатељства између љубитеља и поштовалаца лијепе писане ријечи, да шири лијепу књижевну ријеч, а прије свега да се да се друже писци из свих крајева. За 20 година постојања, чланови клуба угостили су писце из великог броја градова из окружења, а исто тако и они су били драги гости код њих.

Радмила Ђокић, предсједница Књижевног клуба „Јован Дучић“ Бијељина, рекла је да њихов клуб тренутно броји 20 чланова, од којих је 12 веома активно, те да имају придружене чланове и три почасна члана.



-Када је Књижевни клуб основан, било је 27 чланова, али с временом, како живот учини своје, разилазили смо се. Од старих чланова, остало је нас шест, а сваке године нам се прикључују нови чланови. Од дана основиња, до данас кроз клуб је прошло око стотину чланова“, казала је Ђокићева и додала да нажалост нема толико подмлатка у клубу, колико би они вољели да буде, те да зна да у Бијељини има много омладине која пише поезију и прозу.

-Имамо неколико младих чланова у клубу, а знам да их у Бијељини има много који пишу, али вјероватно немају „петљу“ да се придруже нама старијима, јер мисле да смо ми превише искусни у писању. Можда имају страх од нас, али ми смо ту да их усмјеримо како би требали да пишу, јер не мисли нико ништа лоше ако каже да треба мало да се коригује текст. Ја, лично могу да кажем за себе да прије 20 година нисам знала да напишем пјесму, као што знам данас, да је осјетим, да је донесем, али вријеме чини своје“, истакла је Радмила Ђокић.

Жељана Арсеновић, директорка Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина, истакла је да Библиотека „Филип Вишњић“ подржава Књижевни клуб „Јован Дучић“ у његовом раду, јер је изузетно значајно удружење завичајних писаца са подручја града Бијељина и Семберије, који окупља пјеснике и књижевнике, како из нашег града, тако и из земаља региона.



-Чланови Књижевног клуб „Јован Дучић“ и сам клуб је веома значајан за наш град, јер они доприносе развијању наше културе и књижевности. Народна библиотека ће и даље наставити да их подржава и да буде њихов „вјетар у леђа“.  Они код нас увијек имају загарантовану промоцију књиге, а неки књижевници који су у клубу издају књиге за нас, пошто се Народна библиотека „Филип Вишњић“ бави и издавачком дјелатношћу“, истакла је Арсеновићева.

(Семберија инфо)