ПОЧЕЛА ЉЕТНА ШКОЛА ЗА МЛАДЕ ХАРМОНИКАШЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛА ЉЕТНА ШКОЛА ЗА МЛАДЕ ХАРМОНИКАШЕ


Foto: Semberija info
Љетња школа за младе хармоникаше почела је 29. јула у Бијељини у Центру за културу, а предавачи су еминентни стручњаци свјетске музичке сцене. Мастер класове и предавања од  29. јула до 1. августа, похађаће 22 ученика музичких школа из седам градова Републике Српске и БиХ, а организатори овог изузетног догађаја су Музичка школа “Корнелије Станковић”Бијељина и Угљевик, Удружење умјетника “Артист”, а уз подршку Свјетске асоцијације акордиониста. Како је најавио директор ОМШ “Корнелије Станковић”, мр Славиша Перић, ово је почетна активност у сусрет Свјетском купу.



-Бијељина и Република Српска биће идуће године домаћин величанственом Свјетском купу хармонике који се одржава по 76 пут. Заиста је привилегија добити организацију, јер је ријеч о историјском догађају који ће се по први пут одржати на нашим просторима. У том циљу смо и почели активности организовањем Љетне школе, а предавачи су Раду Ратои, побједник Свјетског купа и Свјетског трофеја хармонике и Алексеј Мурза, прошлогодишњи побједник Свјетског трофеја хармонике”, рекао је Перић, који је такође предавач, а иначе је члан и делегат Свјетске асоцијације акордиониста.

-На овај начин наши таленти имају прилику да у директном контакту са њима усвајају нова знања и усавршавају се, а поред ученика и студената, ту су и семинари за наставни кадар, што је такође значајно. Наши таленти свакако заслужују да уче од најбољих извођача, свјетских великана, који хармонику свирају на свјетским сценама, а то је уједно и додатна мотивација за наше таленте”, рекао је Перић и нагласио да је увјерен да ће организовање Светског купа у хармоници допринијети да се хармоника још више афиримише на овим просторима. Према Перићевим ријечима, захваљујући постојању манифестације “Дани хармонике” који је одржаван 14 година, добијена је одређена репутација, што је допринијело да се таленти са ових простора, а заиста их имамо, нађу на међународној сцени и врате са наградама. Предавач Раду Ратои је други пут у Бијељини на позив директора Музичке школе “Корнелије Станковић” Славише Перића.



-Одлучили смо да организујемо Љетну школу за све талентоване малишане, како би им помогли да унаприједе своја знања и постану што бољи извођачи. Радује ме таленат и заинтересованост дјеце, који сам уочио већ првог дана Љетне школе. Атмосфера је изузетно добра, дјеца добро владају инструментом, а такође ме радује што све ово доприноси још бољем развоју интереса према хармоници. То је инструмент који слови за изузетно распрострањен и популаран инструмент, на ком може да се свира и народна и класична музика, а у будућности је видим раме уз раме са пијанистима”, закључио је Ратои. Предавач Алексеј Мурза потиче из музичке породице, отац му је познати извођач на хармоници Владимир Мурза, а мајка и брат су такође признати музичари.

-Велико ми је задовољство да своје музичко знање преносим на талентовану дјецу која су полазници Љетне школе. Задовољан сам овим што сам видио већ првог дана и што се осјети дугогодишњи рад и развој извођења на хармоници. Морам да истакнем да је у томе значајан допринос преданим радом дао Славиша Перић. Такође, радујем се наредној години кад ће се одржати Свјетски куп у хармоници у Бијељини за који се припремам и на ком ћу са задовољством учествовати. Био сам већ пет пута учесник купа, а надам се високом резултату и у Бијељини, гдје ће, увјерен сам, захваљујући Славиши Перићу и Свјетској асоцијацији акордиониста, бити одлично организован догађај, који је иначе познат у свијету”, рекао је Алексеј Мурза.

(Семберија инфо)