У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ, ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ВОЖД КАРАЂОРЂЕ - ОТАЦ СРБИЈЕ" :: Semberija INFO ::

 

У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ, ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ВОЖД КАРАЂОРЂЕ - ОТАЦ СРБИЈЕ"


У оквиру програма обиљежавања 30 година Министарства унутрашњих послова Републике Српске, данас је у Музеју Семберије отворена изложба „Вожд Карађорђе-отац Србије“.

Аутори изложбе су виши кустос – историчар Гордана Буловић из Музеја града Новог Сада и музејски савјетник др Мирко Пековић из Војног музеја у Београду.



Поставку изложбе чини више од седамдесет експоната хладног, ватреног, борбеног и украсног оружја, међу којима су сабље, јатагани, ножеви, пушке, кубуре и пиштољи, ,као и оружани прибор.  На изложби се могу видјети и портрети Карађорђа, радови Уроша Предића, Јована Бјелића и Всеволда Гуљевића, те портрети знаменитих српских војвода из тог доба. 



Гордана Буловић, коаутор изложбе, навела да је изложба први пут приказана 2017. године поводом присјећања на вожда Карађорђа и обиљежавања 200 година од његовог убиства.
- Хјели смо да направимо изложбу о Карађорђу и јунацима Првог српског устанка и о свему оном што је довело до стварања савремене српске државе. Вук Караџић то назива устанком, мада је то била српска револуција. Сви предмети које можете видјети,  су оригинали и донешени су први пут ван Србије, како би били доступни јавности у Републици Српској,” истакла је Гордана Буловић.



- Изложбу, у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије и Војним Музејом, организује МУП Републике Српске, а Карађорђе је синоним борбе српског  народа за слободу“, рекао је овом приликом Стјепан Терзић, начелник ПУ Бијељина.

Изложба ће бити отворена до 13. Маја.


Семберија инфо - С. Николић