ПРЕМИНУО ГЛУМАЦ РОБЕРТ МОРЗЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕМИНУО ГЛУМАЦ РОБЕРТ МОРЗЕ


Роберт Морзе који је глумио у америчкој хит серији Мад Мен, преминуо је у 90. години. Његова најпознатија улога била је Берта Купера, шефа рекламне агенције Стерлинг Цоопер била је управо у тој серији.

У каријери дугој скоро 60 година, појавио се у око 100 позоришних, телевизијских и филмских продукција, а први пут се прославио 1961. године у награђиваној књизи "Хоw то Суццеед ин Бусинесс Wитхоут Реаллy Трyинг", темељеној на бестселеру Шепарда Мида, за коју је добио награду "Тонy" за најбољег глумца у мјузиклу.

Такође је освојио награду "Тонy" 1990. године , за најбољег глумца у представи, за улогу Трумана Капотеа у представи Тру. Не само да га је то учинило једним од само четири глумца који су икада освојили Тонија за најбољу драмску и музичку улогу, вец́ му је донијело и награду Еми три године касније када је извођење представе уживо емитовано на телевизији.

Његова улога ексцентричног оснивача рекламне агенције у серији Мад Мен донијела му је међународну славу, као и номинације за пет награда Еми и награду Удружења филмских глумаца. У посљедњој епизоди, очигледно се ослонио на своје бродвејско умијец́е у сцени у којој је извео пјесму "Тхе Бест Тхингс ин Лифе Аре Фрее", након што је мирно умро током слијетања Нила Армстронга на Мјесец 1969. године.

"Мој добар пријатељ Боби Морс је преминуо у 90. години. Огроман таленат и диван дух. Шаљем љубав његовом сину Чарлију и ц́ерки Алин. Много сам се забављао дружец́и се са Бобијем током година - снимајуц́и Пеопле ин ОЈ и организујуц́и толико пројекција 'тХоw То Суццеед, Ловед Оне, Тхат’с Лифе')," написао је на Тwиттеру Лари Карашевски, писац, продуцент и потпредсједник управног одбора Академије филмских умјетности и наука.

(b92)