ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АГАТОНИКА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АГАТОНИКА


Свети Агатоник је хришћански светитељ и мученик из 4. века , а сви православни Срби обележавју 4. септембра.
Живео је у Никомедији. Проповедао је Грицима јеванђеље који су већином били пагани.

У време прогона хришћана под царем Максимијаном, ухапшен је Свети Зотик, заједно са својим ученицима које су разапели на крстове, а он је доведен у Никомедију. Ту су, настављајући прогон, ухапсили Светог Агатоника, и друге остале хришћане који су се затекли у граду: Принкипса, Теопрепија, Акиндина, Северијана, Зенона и многе друге. Затим су их све заједно одвели у Византију.

Током пута умрли су Свети Зотик, Теопрепије и Акиндин. Свети Северијан је убијен код Халкидона, а Светог Агатоника, са осталима, довели су у град Силимврију у Тракији где су сви, након мучења, посечени мачем пред самим царем Максимијаном.

У Цариграду је касније подигнут храм посвећен Светом Агатонику.

Дан Светог Агатоника пада у доба Међудневице, како народ назива време између Мале и Велике Госпојине. Од давнина се у овом периоду по целој Србији одржавају вашари и народни сабори, па се они традиционално организују и на данашњи дан.

 


Мученик Христов Агатоник живљаше у Никомидији у време цара Максимијана; он одвраћаше јелине од идолопоклонства и привођаше их Христу; а ухваћен би на мучење од царског намесника Евтолмија. Овај намесник, послат царем у Понтијску област ради мучења хришћана, пловећи на лађи по мору стиже у место звано Карпин, и ту нађе светог Зотика са ученицима његовим где исповедају Христа. Због тога намесник распе на крст његове ученике, а Зотика узе са собом. Вративши се у Никомидију, он ухвати неког Принкипса који беше научен светој вери хришћанској од светог Агатоника, веза га са Агатоником, Зотиком и другим хришћанима, међу којима беху Теопрепије, Акиндин и Северијан, и одведе их све у Тракију где и сам цар дође, да их тамо преда на мучење. Када стигоше у место звано Потамос, намесник уби светог Зотика, Теопрепија и Акиндина, пошто они не беху више у стању ходити због раније добијених батина и рана.

Стигавши затим близу Халкидона, намесник уби светог Северијана мачем, јер неустрашиво исповедаше Христа.
 
Остале пак мученике са светим Агатоником поведе у Византију, и тамо их неко време мучаше; потом отиде с њима у Силимврију, у место звано Амус, где се налажаше цар Максимијан. Ту свети мученик Агатоник и остали хришћани које царски намесник доведе са собом из Никомидије, бише последњи пут истјазавани и мучени, па онда на смрт осуђени и мачем посечени за Христа Господа нашег. И тако сви примише венце мучеништва. Светом Агатонику је подигнут касније храм у Цариграду.