Београд: Отворена изложба ликовних ремек-дјела из збирке Војног музеја :: Semberija INFO ::

 

Београд: Отворена изложба ликовних ремек-дјела из збирке Војног музеја


Поводом 143 године од оснивања Војног музеја у галерији музеја на Калемегдану отворена је изложба „Ремек-дјела ликовних умјетника из збирке Војног музеја”, а министар одбране Небојша Стефановић је запосленима у музеју честитао Дан музеја.

„Оснивање Војног музеја у години када је Кнежевина Србија стекла државну независност имало је за циљ да сачува од заборава богату историју српског народа и херојства српске војске у борби за ослобођење. Чињеница да га је основао кнез из династије Обреновића, а да је прва поставка отворена у склопу крунидбених свечаности краља из династије Карђорђевића, само је једна у низу која наш Војни музеј чини посебним”, навео је Стефановић.

Отварајући изложбу, начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе пуковник Златко Мишић истакао је да је изложба којом се обиљежава Дан војног музеја прилика да се посјетиоци упознају са неким од најважнијих дјела српских и југословенских умјетника међу којима се нека излажу први пут.

Заступник начелника Војног музеја Мирко Пековић је истакао да је ова установа значајна музеолошка институција у којој се чува дио културне баштине Србије.

Изложба „Ремек дјела ликовних умјетника из збирке Војног музеја”, која остаје отворена до 10. октобра,  садржи и дјела која иначе нису заступљена у сталној музејској поставци и могу се видјети само на изложбама које се повремено приређују.

Агенције