Књига о љету - Књига љетног имена за љетне мјесеце :: Semberija INFO ::

 

Књига о љету - Књига љетног имена за љетне мјесеце


,,Књига о љету“  шведско-финске ауторице  Тове Јансон убраја се у класична дјела скандинавске књижевности, понекад у дјечије класике, а понекад у класике за одрасле. Заправо, као и већина њеног опуса, ова књига измиче свим класификацијама, о чему Филип Пулман пише: ,,Тове Јансон је била одличан писац, писац каквих је мало: биће наоко састављено од једнаких дијелова жене, духа природе, морског створења и Мумина, бића чија се свијест истовремено протезала од оног што је најдубље универзално ( њено разумјевање животних процеса и протока времена) као и до најситнијих детаља властитог окружења ( познатог малог острва на ком је проводила љета).

Ова књига се може читати као лабаво повезан роман или јако повезана збирка прича. Кроз живот острва у Финском заливу води нас дјевојчица Софија, њена бака и њен отац, лик скрајнут, али не мање важан. 
Острво само по себи, са својим олујама, вјетровима, кишом, врелим сунцем и сушом, са својим мирисима, пукотинама у којима се шкрто наслућује пупољак цвијета и младе траве.
,,Био је то промијењен пејзаж, природа је задржала дах, владала је тишина као након експлозије или крика...“  
Живот далек, тих, смирен, усамљен и неуништив.
Свакодневни живот из ког се извлачи оно најбоље што може, а да дан не личи на претходни.
 Дани чине живот, а живот је промишљање, сјећање...
,,Како се ствари  смањују и отказују из сјећања, и све што је некад било толико забавно сада не значи више ништа, а онда се осјећаш осиромашено. И некако незахвално. Требао би човјек о томе барем моћи да прича.“  

,,Књига о љету“ настала је у ауторичиним зрелим годинама, непосредно након смрти њене мајке. У 22 краће приче, или поглавља, одвијају се љета на малом острву у Финском заливу дјевојчице Софије, њене баке и њеног оца. Софија и бака су попут двије антихероине класичне литературе за дјецу- нема авантура од којих застаје дах, нема чудовишта која треба побиједити, али постоји низ свакодневних ситуација, ритуала и разговора који показују да је сам живот авантура коју треба преживјети, и да се на острвима може штошта о томе научити.  

Фрагменти који књигу чине заокруженом су цјелине које доносе приче о односу баке и унуке. Вријеме варира, дјевојчица Софија различитог је узраста у различитим дијеловима, некад из љета прекорачи и у неко друго годишње доба, али се све стапа у готово безвременску цјелину. 

Књига савршена за читање у ритму дисања.

Агенције