ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА И ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД ОСВЈЕШТЕЊА МАНАСТИРА СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА И ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД ОСВЈЕШТЕЊА МАНАСТИРА СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ У БИЈЕЉИНИ


Један од највећих светитеља и праведника Божијих
 
Уз присуство великог броја вјерника и благочестивог народа и уз поштовање епидемиолошких мјера, у  порти Манастира посвећеног Светом Василију у центру Бијељине, служена је Света литургија и сломљен славски колач.
Свету архијерејску литургију служили су епископ зворничко-тузлански Фотије и епископ осјечко - пољски и барањски Херувим са свештенством и монаштвом Епархије зворничко-тузланске. Светој литургији присуствовао је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, који је био и кум славе.



- Овај помен вршимо у спомен Светог Василија Чудотворца, заштитиника ове наше свете обитељи и наше Епархије зворничко-тузланске. Данас смо се сабрали у великом броју, колико то ова ситуација са овом несрећом дозвољава. И у другим храмовима у Бијељини служе се литургије како би вјерници могли и тамо доћи и помолити се за наше спасење и спасење душа наших. Свети Василије је један од најпоштованијих светитеља у нашем народу и за живота је сматран светитељем. За живота су његове молитве постајале дјело. Био је правденик и на нивоу старозавјетних и новозавјетних праведника и истинити слуга Божији и хијерарх Христов’’, започео је своју бесједу Његово преосвештенство владика зворнико-тузлански, уз подсјећање на животни пут Светог Василија.



- Приповиједао је Свети Василије Јевандјеље Христово свакој Богољубивој души и народ је веома рано препознао ту његову врлину. Он је изгледао за живота свети. Људи препознају лик светога човјека, јер је преображен, јер је Христолик. Свети Василије је био велики јевадјелиста и широм Херцеговине проповиједао је, кршћавао и поучавао народ. Турци су га, у то доба, звали Рајин Богомољац, Народни Богомољац. Никога није презирао и свима је помагао. На Светој Гори, као Свети Сава, идући од келије до келије, од старца до старца Светогорског, скупљајући мед њиховог учења, сусрео се са многим благодатним људима’’, рекао је владика Фотије, наглашавајући да је боравак на Светој Гори оставио велики печат у животу Светог Василија Чудотворца.



Подсјећамо, градња Манастира ,,Свети Василије’’ у Бијељини трајала је од 1996. до 2001. године. Приликом освећења Манастира, 11. маја 2001. године, служило је 19 архијереја Српске православне цркве. Манастир је и сједиште Епархије Зворничко-тузланске. Поред храма, који се налази у средини комплекса изграђена је и зграда административног сједишта Епархије са библиотеком која броји више од 30.000 хиљада наслова.
 
Унутрашњост храма живописао је Драган Марунић из Београда, а комплексом доминира звоник, чија је висина 37 метара. У манастирском храму налазе се: копија иконе Богородице Тројеручице - дар манастира Хиландар, покров са моштију Светог Василија Острошког, честица моштију Преподобног Сисоја Великог и честице моштију преподобних отаца Кијевско-печерске лавре.

Семберија инфо