ЖИВОТ МУЗИЧАРА У ДОБА КОРОНА ВИРУСА :: Semberija INFO ::

 

ЖИВОТ МУЗИЧАРА У ДОБА КОРОНА ВИРУСА


Од тренутка када се корона вирус појавио велики број малих предузећа и трговина трпе велике губитке, као што је то случај и са угоститељским и услужним сектором. У проблему су се нашли и музичари јер су остали без зараде, која је за њих углавном и једини извор прихода.

Иако је корона музичарима ускратила да зараде своје плате, њихова љубав према музици не престаје. Вријеме док не раде користе, како кажу, да раде на себи и обогате свој музички репертоар. Међутим, своју љутњу и разочарење не могу да сакрију.



"Очигледно да на водећим мјестима сједе људи који не разумију да је и музика посао као и сваки други, да велики број породица живи од те дјелатности, да су и музичари становници ове опустошене земље који имају иста права на живот и рад као и сви други, да су одавно морала да се нађу нека рјешења, како би сви, који се баве музиком, могли преживјети у овој ванредној ситуацији, а не сада, када је епидемија при крају, бар се надам да јесте, да се неко и нас сјети и да нас помиње. Лично сам огорчен на власт, новинаре, невладине организације, велики број грађана, поједине угоститеље, па и поједине музичаре који нису показали никакву солидарност у претходних годину дана. У Федерацији БиХ је дозвољена музика, уз поштовање свих мјера кризног штаба, у Брчко Дистрикту такође, а не видим да је тамо већи број обољелих. Поред тога, нисам нашао никакве студије које су доказале да извођење музике утиче на ширење епидемије, ништа више него пуштање музика преко рачунара. Шта год власт урадила за нас у наредном периоду, остаће упамћено да није ништа урадила када је требало", рекао је Никола Бјелица, члан Трио акустик (acoustic) из Бијељине. 

Он је додао да су његове колеге и он искористили ово вријеме да раде на себи. Примијетили су да у Бијељини слабо има музичких бендова. Музичара има много, али бендова и не баш, па планирају у наредном периоду оформити бенд и покушати да се изборе за своје мјесто под естрадним небом.

Све што се односи на угоститељство пресликало се и на музичаре, јер они углавном обављају своју дјелатност у угоститељским објектима. Ситуација је била врло лоша. Након укидања ванредног стања сви су се надали да ће кренути на боље, али сада се опет епидемија појачала и чини се да је једино преостало да се држимо за главу и чекамо. Музичар из Бијељине, Ђорђе Бабић, сматра да је учињена једна велика неправда када су музичари у питању.



"Оно што је сигурно јесте да је цијела ова ситуација на све највише утицала финансијски, а поготово за музичаре којима је то једини извор прихода и који истим издржавају породице. Сматрам да је учињена велика неправда према нама, с обзиром да смо етикетирани као преносиоци вируса, а ту је и чињеница да је једино наше занимање забрањено. Покушавамо да нађемо начин да утичемо на кризни штаб да нам допусти рад, јер сматрам да апсолутно немају доказа да нам забране да радимо. У Брчко Дистрикту и Федерацији БиХ је музика уживо дозвољена, не знам због чега код нас треба да буде другачије", рекао је Бабић.

Сваком музичару клуб или било који угоститељски објекат је база, нешто као канцеларија, а највише се зарађује на приватним прославама. Ако нема прослава нема ни новца, односно зараде. Музичари немају од државе плаћено боловање или годишњи одмор. Такође, још увијек не постоји неко удружење које ће музичарима исплатити, на примјер, 30 посто плате док нису у могућности да раде.

Небојша Пајић, музичар из Власенице, Бијељинцима добро познат јер најчешће наступа у нашем граду, каже да нису само оштећени музичари и пјевачи. 

"Оштећени су људи који организују концерте, бине, расвјету, тон мајстори, свадбени салони, фотографи, сниматељи, екипе за декорације - све што има додирну тачку са прославама и јавним наступима. Пандемија је утицала на већину колега, а они који нису имали уштеђевину или неку алтернативу су на рубу егзистенције мјесецима. Мислим да ћемо морати да се навикнемо и помиримо са чињеницом да више ништа неће бити као раније, нажалост. Примјетио сам да су почеле организације око онлајн свирки, концерата, представа и слично. Опет треба бити оптимистичан и надати се неким великим промјенама након овог сивила које нас прати већ годину дана. Моје мишљење је да не треба стати, да треба, иако нема свирки, радити на себи, пјевати, писати, компоновати и снимати. Музика је настала прије 50.000 година и прати нас још прије настанка цивилизације. Све буде и прође, а музика и пјесма остају заувијек", истиче за наш портал Небојша. 

Иако је Влада РС најављивала да ће помоћи овој дјелатности, то се до данас није десило. Из Министарства просвјете и културе навели су да само четири музичара остварују право на помоћ од Владе РС, те да су они били уврштени током априла и маја.

Неко је рекао да нас музика чини живима, да лијечи све наше ране и да би живот без ње био празан. И заиста, музика је изузетно значајан дио нашег живота, било да је само слушамо, или стварамо. Многи од нас су то тек сада увидјели. Оно што нам једино преостаје јесте да пошаљемо поруку свима који сумњају на било који начин у музику - музика је сама по себи исцјељујућа. Она је експлозивна експресија човјечанства. Она је нешто чиме смо сви дотакнути. Без обзира на културу из које потичемо, сви волимо музику и увијек је жељно ишчекујемо.

Семберија инфо - Љ. Божић