Светосавска литургија у цркви Свете Тројице у Тавни: Молитва на извору вјере живе :: Semberija INFO ::

 

Светосавска литургија у цркви Свете Тројице у Тавни: Молитва на извору вјере живе


Поводом школске славе Светог Саве, првог српског архиепископа,  утемељитеља Српске православне цркве, државе и школе, великог српског просвјетитеља и дипломате, у цркви Свете Тројице, у манастиру Тавна, средњовјековној задужбини Немањића, данас је, уз присуство вјерника, мјештана Бањице, Бјелошевца, Кацевца и других села и дјеце, ученика подручне школе “Ћирило и Методије”, организована светосавска литургија.



Након литургије дјеца су се радовала светосавским пакетићима, док су се окупљени мјештани окријепили куваним вином и уз лијепу ријеч дружили у манастирској трпезарији. 



Архимандрит Лазар Кршић сјећа се и година када је школу у Бањици похађало и до 180 ђака, те је пуна два сата слушао ученичке рецитације и пјесме посвећене Светом Сави.



“Долазило је овдје и старо и младо из Локања, Пилице, Главичица, Кацевца, Бањице, Бјелошевца, Ченгића. Било је то незаборавно, сада помало и недостижно вријеме. Снијег је знао западати до кољена, али су дјеца долазила, играла се и грудвала око манастира. Бујао је живот на све стране. Знало је за Светог Саву овдје, као и на Богојављење и за Трипун дан, бити народа толико, као да је у питању молитва за Свету Тројицу”, каже архимандрит Лазар Кршић, духовник манастира, који је највећи дио свог живота, готово пола вијека, провео у овој српској светињи.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић