Видљива и невидљива искушења књижевности :: Semberija INFO ::

 

Видљива и невидљива искушења књижевности


Издавачка кућа „Архипелаг”, у сарадњи с Народном библиотеком Србије, организује 22. и 23. децембра онлајн издање 9. Београдског фестивала европске књижевности.

Вјерујући да су разговори о књижевности неопходни и да нас они могу одвести у средиште других важних тема и разговора, организатори Београдског фестивала европске књижевности одлучили су да читаоцима понуде два панела на којима ће се разговарати о књижевности у новим околностима. У центру пажње ових разговора јесте кључно питање: Да ли је међу видљивим и невидљивим искушењима савременог света и сама књижевност постала невидљива?

На панелу Српска књижевност у свијету, који је одржан јуче, разговарало се о превођењу српске књижевности, о презентацији српске књижевности у међународном контексту, као и о новим могућностима промоције савремене српске литературе. У разговору су учествовали Владислав Бајац, Зоран Хамовић и Гојко Божовић.

Данас ће бити одржан панел „Књижевност и вирус”. О одјеку нових и старих вируса у књижевности и о томе како нам књижевност помаже да разумијемо стварни свијет испуњен видљивим и невидљивим опасностима, познатим и непознатим вирусима говориће др Милена Ђорђијевић, Јована Милованчевић и Гојко Божовић.

Модераторка панела на онлајн издању Београдског фестивала европске књижевности је књижевна критичарка Марија Ненезић.

Почетак панела заказан је за 13 часова и биће преношени на фејсбук страници Народне библиотеке Србије: хттпс://www.фацебоок.цом/нбсрб. Снимци панела биће постављени и на налозима „Архипелага” на друштвеним мрежама (Фејсбук, Твитер, Инстаграм, Јутјуб).

Преводи пјесама и прича учесника 9. Београдског фестивала европске књижевности биће објављивани сваког дана у „Архипелаг магазину”, на сајту www.архипелаг.рс  до 27. децембра.

Београдски фестивал европске књижевности са учешћем познатих европских и српских писаца није могао да буде одржан у уобичајеном термину у последњој недељи јуна због пандемије вируса корона. Због епидемиолошке ситуације и компликованих процедура путовања није било могуће одржавање у физичком облику ни у наредним мјесецима.

Организатор овог Фестивала европске књижевности је „Архипелаг”, а подржали су га Министарство културе и информисања Србије и Српски ПЕН центар, уз велики број медијских партнера.

Semberija info