СУТРА МРАТИНДАН :: Semberija INFO ::

 

СУТРА МРАТИНДАН


Српска православна црква /СПЦ/ сутра ће прославити Светог мученика Стефана Дечанског - Мратиндан. Свети мученик Стефан Дечански, краљ српски, син је краља Милутина и отац цара Душана. 
 
По наређењу необавијештеног оца био је ослијепљен, а по наређењу лакомисленог сина, у старости удављен. При ослијепљењу јавио му се Свети Никола у храму на Овчем пољу и обећао му да ће му вратити вид.
 
Пет година провео је Свети Стефан у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља /Пантократора/. Својом мудрошћу и трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и цијелог Цариграда.
 
Када је прошло пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану, који је одмах, из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најљепших грађевина византијске уметности и средњовјековне архитектуре на тлу српске државе.
 
Свој вијек проживио је Свети Стефан као праведник и мученик и тако га и скончао 1336. године. Са Светим Савом и светим кнезом Лазаром, Свети Стефан чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.
 
Према вјеровању, Мрата у ове дане сазива све вукове и одређује им гдје ће и колико оваца појести. Он гледа колико ко ради, а онда вијећа с вуковима и усмјери их чије овце да подаве.
 
Вјерује се да домаћин који је грешан и не поштује Светог Мрату ове године у торовима може да очекује гладног вука.
 
Отуд и обичај да се овце не изводе на овај дан из тора.
 
Такође, постоји и изрека: "Свети Мрата, снијег до врата", којом се означава почетак хладног и сњежног периода године.
 
Према вјеровањима , ако на данашњи дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.