Чедомир Стојановић: “Привреда је стуб развоја, морамо искористити шансе које су пред нама” :: Semberija INFO ::

 

Чедомир Стојановић: “Привреда је стуб развоја, морамо искористити шансе које су пред нама”



“Поред пољопривреде, један од стубова развоја је и привреда и предузећа која успјешно послују на територији Семберије. Изградња ауто-пута доноси нове шансе које у наредном периоду треба искористити”, рекао је Чедомир Стојановић, кандидат ДЕМОС-а за одборника у Скупштини града Бијељина.

Према његовим ријечима, сама чињеница да је управо у привреди запослен највећи дио становника Семберије, говори о потреби да се ова грана у Семберији додатно подржи.

“Семберија је одувијек била раскрсница путева и тако је и данас. Међутим, сада се указује прилика да Бијељина, а кроз то и Српска, буду центар привредних збивања. Изградња ауто-пута кроз Семберију отвара читав један додатни спектар могућности и шанси за отварање нових радних мјеста и запошљавање, посебно младих и стручних људи. Свједоци смо великог одласка младих са ових простора, међутим, уколико град створи привредни амбијент, инвеститори ће, због повољне локације и близине ауто – пута, радо бирати управо Семберију за отварање својих производних погона. Такве позитивне примјере можемо да видимо и у сусједној Србији”, објаснио је Стојановић.

Стојановић је истакао и да је, поред двије постојеће индустријске зоне у којима ниче све већи број погона, потребно да локална заједница стратешки одреди и положај осталих индустријских зона и обезбиједи привредницима повољне услове за инвестирање.

“Када кажем повољнији привредни амбијент за реални сектор, мислим на то да је привредницима потребно олакшати најприје дио који се односи на администрацију, поједноставити процедуре издавања дозвола које, поред новца, одузимају и много времена. Уз то, потребно је повећати и подстицаје за запошљавање, посебно младих особа до 30, 35 година. Тиме бисмо двоструко дјеловали и на смањење незапослености и одлазак младих, али и на привлачење инвеститора из региона. Наравно, локална заједница то тешко може урадити сама и у том смислу је неопходна и сарадња са ресорним министарствима и Владом Српске. Та спона може и мора бити боља него до сада, јер доноси само предности, никако недостатке”, каже Стојановић.



Извор: Нови глас