Парастос погинулим борцима из Горње Трнове на Видовдан: Род јунаке памти :: Semberija INFO ::

 

Парастос погинулим борцима из Горње Трнове на Видовдан: Род јунаке памти



У Храму Свете великомученице Марине у Горњој Трнови код Угљевика данас је служен парастос за седам погинулих бораца Војске Републике Српске из овог мјеста, након чега је служен и помен испред Спомен-обиљежја овим херојима српског народа.

Протојереј Ведран Бардак, старјешина храма, поручио је да сви Срби треба да се  угледају на Косовске јунаке који су својим јунаштвом спасили свој род.



-Погинули јунаци су дали најсветије-свој живот, бранећи своје ближње и вјеру православну-рекао је Бардак.

Заједно са мјештанима Горње Трнове помен-парастосу присуствовао је и начелник општине Угљевик Василије Перић који је истакао да је Видовдан симбол борбе за слободу српског рода кроз све вијекове од Косовског боја до данашњег дана.



-Хероји српског народа живот су положили и уградили себе у темеље Републике Српске али и кроз вијекове од Косовског боја на Видовдан до дана данашњег Срби су слободари јер само бране свој род, огњишта, отаџбину и своју територију-поручио је Перић.

У Горњој Трнови, напомиње Перић, родном мјесту чувеног српског пјесника и гуслара Филипа Вишњића, вриједи причати о слободи.

-Тако је било и  кад се војевало од српских устанака, које је сјајно опјевао у епским пјесмама, чувени народни гуслар и певач, „српски Хомер“, Филип Вишњић, рођен баш у овом селу, иначе велики пријатељ, сарадник, саборац, Јадранина, из Тршића, из лозничког краја, Вука Стефановића Караџића, оца наше писмености и културе и сакупљача нашег националног и културног блага-додао је Перић.

Предсједник Мјесне заједнице Горња Трнова Горан Стевановић рекао је да се његује сјећање на седам погинулих бораца Војске Републике Српске из минулог одбрамбеног рата.


За Семберија инфо: Младен Василић


-Они су у свим нашим молитвама. Никада нећемо заборавити нити њих нити њихову жртву јер су они страдали бранећи српски живаљ и територију-рекао је Стевановић.