БИЈЕЉИНА: ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О БОРАВИШНОЈ ТАКСИ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О БОРАВИШНОЈ ТАКСИ


У Подручној привредној  комори  Бијељина, данас је одржана јавна расправа Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси, којим се уређују питања која су од посебног значаја за грађане и о којима је непходно да се консултују органи, организације, научне и стручне институције и заинтересовани грађани.

Предраг Тошић, помоћник министра за туризам и угоститељство у Влади Републике Српске, рекао је да је овим Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси предвиђено  укидање паушала, те плаћање боравишне таксе по основу броја ноћења.Он је навео да се измјенама Закона у систем пријаве гостију по оствареном ноћењу уводе и пружаоци услуга у “становима на дан” и објектима сеоског туризма, што има вишеструки значај.


 
-Укида се плаћање паушала, а кроз Закон о угоститељству који је ступио на снагу почетком ове године, ми смо предвидјели увођење централног информационог система.Сви који пружају услуге смјештаја биће у обавези да користе овај систем, ког ће добити бесплатно и у њега ће уности сваког госта, од кога ће се И наплаћивати боравишна такса”,рекао је Тошић.
 
Народна скупштина Република Српске усвојила је 23. маја Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси којим се повећава законски распон висине боравишне таксе, а одлуку о висини боравишне таксе и даље доноси јединица локалне самоуправе, уз претходно прибављено мишљење Привредне коморе Републике Српске.
 
Након данас одржане ,пете по реду јавне расправе у Бијељини, Министраство трговине и туризма РС ће размотрити све примједбе и упутити у скупштинску процедуру Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси РС.

(Семберија инфо)