Марже у Српској откључане од понедјељка :: Semberija INFO ::

 

Марже у Српској откључане од понедјељка


Уредба о одређивању марже у промету производа, којом су у Српској снижене марже на основне животне намирнице, те проширен обухват производа, на снази је до 30. јуна, након чега, како сада ствари стоје, неће бити продужавана, сазнају "Независне новине".

Подсјетимо, та уредба на снази је од 4. маја ове године, те су марже биле ограничене, а већ од понедјељка трговци ће моћи сами да одређују колико ће зарађивати по сваком артиклу.

Међутим, како "Независне" сазнају, ресорни министар Денис Шулић планира да идуће седмице одржи састанак са представницима трговачких ланаца, како би се договарали о томе шта и како даље кад су у питању цијене.

Овом уредбом је, подсјећања ради, маржа ограничена на максимално шест одсто у велепродаји, а осам одсто у малопродаји за производе као што су со за људску исхрану, животињска маст, сунцокретово уље, маргарин, пастеризовано и стерилизовано млијеко, јогурт, брашно, хљеб итд.

Уредбом о одређивању марже она је ограничена на максимално четири одсто у велепродаји, односно шест одсто у малопродаји за храну за дојенчад и храну за бебе итд.

Осим тога, маржа је ограничена на максимално 10 одсто у велепродаји, односно 12 одсто у малопродаји и за јаја М класе сва паковања, павлаку са 12 одсто млијечне масти паковање 400 грама, пиле цијело, пилеће виршле паковање до 500 грама, пилећи паризер паковање до 800 грама итд.

Уредбом је маржа ограничена на максимално шест одсто у велепродаји, односно 18 одсто у малопродаји за све лијекове.

Остоја Кременовић, предсједник Удружења грађана "Покрет потрошача Републике Српске", коментаришући уредбу, каже да је свака интервенција, с циљем контролисања цијене, корисна.

"Штета је што се тај тренд не наставља", рекао је Кременовић за "Независне новине", говорећи о уредби.

Он сматра да годинама уназад нису довољно кориштени сви механизми који су на располагању Влади, нарочито кад је у питању контрола цијена оних производа и услуга који су од посебног значаја за животни стандард грађана.

"Доста тога треба урадити да се прво идентификују роба и услуге који су од значаја за животни стандард грађана, а онда и посветити највећу пажњу цијенама те робе и услуга", рекао је Кременовић.

Додао је да врло значајна овлаштења стоје на располагању и јединицама локалне самоуправе, односно општинама и градовима, када су у питању услуге као што је, примјера ради, водоснабдијевање.

"Има доста простора и када је у питању БиХ и њени органи, јер нико не брани да се интервенише у вези са индиректним порезима. Нико не брани ни да се на нивоу Републике ради много више на ограничењу пореских захтјева. Све су то питања која непосредно утичу на малопродајне цијене. А не само маржа", навео је Кременовић и додао да подржавају да се контролишу марже трговаца, али није довољно само то.

С друге стране, Јован Василић, предсједник Удружења потрошача "Звоно" Бијељина, тврди да закључавање маржи и није имало ефекта, јер је трајало јако кратко вријеме.

"Економисти који су се оглашавали казали су да се морају донијети дугорочније мјере. Ово сада је прошло тако да и нема неког великог ефекта. Да ли да продужавају ту уредбу или не? Какав је ефекат, ако то неће дуже трајати", рекао је Василић за "Независне новине".

Истакао је да су цијене за потрошаче превисоке.

"Отишле су небу под облаке, поготово када се у обзир узме ситуација која се односи на примања. Дакле, морају се урадити неке дугорочније мјере", поручио је Василић.

(Независне)