Šta sve možete uraditi dok ispijate jutarnju kafu? :: Semberija INFO ::

 

Šta sve možete uraditi dok ispijate jutarnju kafu?


Foto: Unsplash
Jutarnja kafa je mnogima neizostavan ritual koji obilježava početak dana. Neki je pijuckaju dok se još polako bude, dok drugi svoj dan ne mogu ni da zamisle bez mirisa i ukusa svježe pripremljene šoljice omiljenog napitka. Međutim, da li se i vi ponekad zapitate, dok sjedite i uživate u jutru, možete li nekako taj trenutak učiniti još boljim?

U ovom tekstu istražićemo različite aktivnosti koje možete obavljati dok ispijate šoljicu svoje omiljene kafe i kako svoja jutra možete učiniti još boljim.



Posvetite se stvarima za koje inače nemate vremena

Vrlo često nemamo vremena tokom dana za neke stvari koje nam opuštaju um i smiruju misli, bilo da se radi o igricama, pregledu društvenih mreža, iščitavanju novina ili igranja omiljene online igre na sreću.

Za mnoge ljude, jutro počinje sa provjerom društvenih mreža. Dok pijete svoju kafu, možete prelistati najnovije objave na Instagramu, pročitati šta se dešava na X platformi ili se informisati o događajima na Facebooku. Ovo je prilika da ostanete u toku sa životima svojih prijatelja i porodice, kao i da se informišete o aktuelnostima koje vas interesuju.

Bilo da volite knjige, novine ili online članke, uz šoljicu kafe možete uživati u trenucima tišine i koncentracije dok uranjate u svijet pisane riječi. Čitanje može biti i inspirativno i informativno, što čini ovu aktivnost sjajnom u vašoj jutarnjoj rutini.

Ovo može biti sjajan trenutak da pročitate neki zanimljiv online članak ili blog post. Internet je prepun korisnih informacija o različitim temama - od savjeta za zdravlje i produktivnost, do recepata za ukusne obroke ili inspirativnih priča. Pregledanje online sadržaja može biti inspirativno i informativno iskustvo koje će vam dodati novu perspektivu ili ideju za dan koji je pred vama.

Radite na sebi

Ovo je savršeno vrijeme da uradite lekciju-dvije na Duolingu ili odslušate neki video ili podkast na teme koje vas zanimaju.

Možete odabrati podkaste ili audioknjige koji se bave vašom strukom, hobijima, ličnim razvojem ili bilo kojom drugom temom koja vas interesuje. Slušanje podkasta ili audioknjiga vas može inspirisati, tako da počnete dan oraspoloženi, a sve ovo vam može pomoći da rastete i razvijate se kao osoba.

Osim toga, možete gledati TED talkove, kurseve na YouTube-u ili edukativne dokumentarce, sve to dok uživate u svom omiljenom napitku. Gledanje edukativnih video sadržaja može vam proširiti vidike  i podstaknuti vas da nastavite sa učenjem i rastom.

Takođe, možete se posvetiti sviranju instrumenta, crtanju, pisanju ili bilo kojoj drugoj aktivnosti koja vas ispunjava i inspiriše. Bez obzira na to šta volite da radite, važno je da iskoristite ovo vrijeme za rad na sebi i svojim ciljevima.
Na kraju, možete i voditi dnevnik zahvalnosti. Ako vam vođenje dnevnika nije blisko, možete jednostavno odvojiti nekoliko minuta svakog jutra da razmislite o stvarima koje vas čine srećnim. Ova mentalna vježba može vam pomoći da se fokusirate na pozitivne aspekte svog života i da započnete dan sa osjećajem radosti i ispunjenosti.

Istraživanja su pokazala da  ljudi koji redovno praktikuju ovakve aktivnosti imaju niži nivo stresa i manje su skloni depresiji, te se osjećaju mnogo zadovoljnije i srećnije. Fokusiranje na pozitivne aspekte života može vam pomoći da razvijete optimističniji pogled na svijet i da očekujete bolje ishode. Kada prepoznajete i vrjednujete svoje uspjehe i pozitivne aspekte svog života, to će značajno uticati na vaše samopouzdanje i samopoštovanje.

Obnovite kontakt sa najdražima

Ovo je uvijek dobro vrijeme da pozovete prijatelja ili člana porodice kog ste se uželjeli i odavno niste čuli. Društvene interakcije mogu poboljšati raspoloženje i povećati osjećaj pripadnosti, što je važno za mentalno blagostanje. Dakle, umjesto da pijete kafu sami, razmislite o tome da je podijelite sa nekim i uživate u dragocjenim trenucima zajedno.

Ako nemate vremena za duži telefonski razgovor, jutro može biti savršeno vrijeme da pošaljete nekoliko poruka prijateljima ili članovima porodice. Jednostavan „Dobro jutro!“ ili „Kako si?“ može puno značiti i pokazati da mislite na njih.

Isplanirajte svoj dan i obaveze

Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina planiranja dana je pravljenje liste obaveza. Dok pijete kafu, možete tokom tih nekoliko minuta da zapišete sve zadatke koje treba da obavite tog dana. Možete koristiti klasičan papir i olovku, aplikaciju na telefonu ili planer. Podjela zadataka na manje, specifične korake može vam pomoći da bolje sagledate sve što treba da uradite i da se osjećate manje preplavljeno.

Osim toga, možete poređati svoje zadatke po prioritetu i tako sebi olakšati tokom dana. Tokom jutra možete recimo i isplanirati svoj ručak ukoliko ga spremate - pronađite recept, isplanirajte namirnice, tako da vam bude lakše kada dođe vrijeme za spremanje.

Na kraju krajeva, ovo je trenutak kada možete opustiti svoj um i uživati u trenucima mira, odnosno možete da budete sami sa sobom i eventualno naučite nešto novo o sebi. Važno je da sebi dozvolite da uživate u aktivnostima koje vas ispunjavaju i doprinose vašem dobrostanju.