БИСЕР ФРУШКОГОРСКИХ МАНАСТИРА ДОБИО СТАРЈЕШИНУ И ДУХОВНИКА-ОТАЦ НИФОНТ У МАЛОЈ РЕМЕТИ :: Semberija INFO ::

 

БИСЕР ФРУШКОГОРСКИХ МАНАСТИРА ДОБИО СТАРЈЕШИНУ И ДУХОВНИКА-ОТАЦ НИФОНТ У МАЛОЈ РЕМЕТИ


Митрополит сремски Василије(Вадић) одлучио је да висопреподобног архимандита Нифонта Павловића, дипломираног теолога, постави за духовника и старјешину Светопокровске обитељи-Мале Ремете, у Срему, и чувара ћивота Светога Ђорђа Кратовца.
 
Млади архимандрит, али са великим монашким искуством, већ је преузео дужност.Монах је скоро двије деценије.Службовао је у манастирима Радовашница, Соко и  Богоштица у Епархији шабачкој.Једно вријеме је био архијерејски замјеник епископа шабачког, док је на тој дужности столовао владика Лаврентије Трифуновић. Посљедњих године био је задужен за двије светиње -Богоштицу и Соко.
 
Као и владика Василије замонашио се још током школовања у Богословији.Стасавао уз тог чувеног архијереја, који је био и разредни старјешина његов садашњем епископу Василију и који му је, после администрирања, предао на управу тадашњу Епархију шабачко-ваљевску.
 
Манастир Мала Ремета, кокји је у прелепом природном амбијенту средишта Фрушке Горе, подигао је краљ Драгутин.По многима, мада је мали, ово је један од најлепших манастира, не само у Срему и Србији.О њему сведоче писани  трагови још из турских докуменара насталих 1545 године.Као и многи древни српски, православни манастири је, у доба ропства нашег рода,  уништаван и покраде
 
У њега су се 1679, уз благослов Арсенија Чарнојевића, уселили монаси манастира Рача на Дрини, који су га и обновили.Са Дрине, из Љубовије, долази и архимандрит Нифонт да му да стари сјај у сваком погледу.
 
Велика обнова била је 1739. године, када су цркву сазидали мајстори Тодор и Никола од притесаног камена, а ктитор је био Станко Милинковић. Манастир  је посвећен празнику Покрова Пресвете Богородице. Украшен је фрескама 1910. године залагање Косте Ванђеловића, иконостас је урађен 1757. године, чијом љепотом се истичу  престоне,  дјела  Јанка Халкозовића.
 
-Мудар је митрополит Василије, који је на ово свето мјесто распоредио архимандрита Нифонта, који има велику духовну, али и физичку снагу, врхунске домаћинске  и организационе способности да ову нашу дивну светињу учини сјајнијом да сјајна не може са буде и за наше душе и за очи -каже академик др Драган Дамјановић.