Полицијска управа Бијељина: Резултати рада Полицијске управе Бијељина за мај 2022. године :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Резултати рада Полицијске управе Бијељина за мај 2022. године


У просторијама Полицијске управе Бијељина данас је одржана конференција, са циљем да се јавност упозна са резултатима рада полицијских службеника у мају 2022. године.
Анализирајући све чињенице и резултате рада, стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина на конференцији је речено да је оно задовољавајуће.

Стјепан Терзић, начелник Полицијске управе Бијељина рекао је да коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела у мају износи око 91%, а коефицијент расвјетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу око 73%.
-У мају надлежним тужилаштвима поднесено је 50 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 57 лица, због постојања основане сумње да су починили 61 кривично дјело. Од укупног броја 52 лица су мушког, пет женског пола, а међу њима је 11 повратника у извршењу кривичних дјела. У овом периоду нисмо имали евидентираних малољетника као извршилаца кривичних дјела и прекршаја. Евидентирано је и 8 кривичних дјела из области привредног криминалитета, а 54 случаја нарушавања јавног реда и мира и евидентирано и откривено шест миграната“, изјавио је Терзић и додао да су евидентиране и 93 саобраћајне незгоде у којима су два лица смртно страдала, 10 их је задобило тешке тјелесне повреде, а 23 лакше тјелесне повреде, те да су 182 возача искључена из саобраћаја, као и 18 возила.

Срђан Гајић, начелник сектора криминалистичке полиције рекао је да је у мају смањен укупан број кривичних дјела за 16,5 % у односу на исти период у 2021. години.
- Забиљежено је и једно кривично дјело „Кријумчарења лица“. Број кривичних дјела општег криминалитета је мањи за 22%, гдје је забиљежено  57 кривичних дјела. Надлежном тужилаштву поднесено је 39 извјештаја, а пријављена су 44 лица. Коефицијент расвјетљености ових дјела је око 88%, а по непознатом извршицоу 68%.Евидентиране су и три КД  против живота и тијела, те двије лаке и једна тешка тјелесна повреда“, казао је Гајић и додао да је откривено 21 кривично дјело у вези са злоупотребом опојних дрога, што је за 90% више него у упоредном периоду протекле године, а од четири евидентирана КД три су неовлаштена производња и једно омогућавање уживања опојних дрога. Такође, евидентирано је пет малољетних извршилаца кривичних дјела у периоду од јануара до маја 2022. године.

Игрор Капикул, начелник Сектора полиције казао је да је на подручју ПУ Бијељина у мају евидентирано 54 случаја нарушавања јавног реда и мира.
- Извршено је 80 прекршаја  против јавног реда и мира од стране 67 извршилаца. Од укупног броја извршилаца 17 њих се појављују као повратници у извршењу прекршаја. Поднијето је шест захтјева за покретање прекршајног поступка и издато је 48 прекршајних налога. Није било нарушавања јавног реда и мира извршених од стране пет или више лица. Највећи број прекшаја извршен је од стране једног лица  у 45 случајева, док је учествовање од два до четири лица евидентирано у девет одвојених случајева. По полној структури највећи број извршилаца је мушког пола, 61 лице, а шест лица су женског пола“, рекао је Капикул и додао да је евидентирано шест лица афро – азијског поријекла и да су сва лица мушког пола, те да су евидентирана четири случаја нарушавања јавног реда и мира од стране пет малољетника.

Раденко Кнежевић, инспектор за безбједност саобраћаја рекао је да је стање безбједности у саобраћају у мају оцијењено као задовољавајуће.
- У мају су се догодиле 93 саобраћајне незгоде. Са настрадалим лицима регистроване су укупно 23 незгоде, од чега једна са погинулим лицима, девет са теже, а 13 са лакшим тјелесним повредама, а са материјалном штетом регистровано је 70 саобраћајних незгода.  Возачи под дејством алкохола проузроковали су 13 саобраћајних незгода, а возачи до двије године возачког искуства 10 незгода. Евидентирано је 3241 прекршај из области безбједности, а из саобраћаја искључено 182 возача, од чега због вожње у алкохолисаном стању 140“, казао је Кнежевић и додао да је у мају проведена регионална акција појачане контроле саобраћаја, која је била усјерена на контру возача под дејством алкохола, кориштења елемената пасивне безбједности и контролу возача двоточкаша. Том приликом евидентирана су укупно 34 прекршаја, док је из саобраћаја због вожње у алкохолисаном стању искључено 88 возача.

Јул и август су мјесеци који су карактеристично по догађању већег броја саобраћајних незгода са погинулим и теже повријеђеним лицима и из тих разлога ће ПУ БИјељина у овом периоду планирати појачане контроле саобраћаја. Ове контроле ће превасходно бити усмјерене на контролу вожње у алкохолисаном стању и контроле брзине кретања у склопу којих ће бити укључени сви расположиви уређаји.


Семберија инфо - С. Јовановић