НАЈБОГАТИЈИ ЉУДИ ИЗГУБИЛИ 1,4 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА У НАЈГОРЕМ ПОЛУГОДИШТУ ИКАД :: Semberija INFO ::

 

НАЈБОГАТИЈИ ЉУДИ ИЗГУБИЛИ 1,4 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА У НАЈГОРЕМ ПОЛУГОДИШТУ ИКАД


Foto: Ilustracija
Богатство Џефа Безоса опало је за око 63 милијарде долара.
Богатство Илона Маска пало је за готово 62 милијарде долара.
Нето богатство Марка Закерберга буквално је преполовљено.


Све у свему, 500 најбогатијих људи на свету изгубило је укупно 1,4 милијарди долара у првој половини 2022, што представља најгоре полугодиште икада за глобалну класу милијардера.

То је драматична промена у односу на претходне две године, када је богатство ултрабогатих нарасло, док су владе и централне банке покренуле невиђене мере подстицаја након пандемије, повећавајући вредност свега, од технолошких компанија до криптовалута, преноси Инвеститор.

С креаторима политике који сада подижу каматне стопе како би се борили против галопирајуће инфлације, неке од најпродаванијих деоница – и милијардери који их поседују – брзо губе вредност. Маскова Тесла је имала најгори пословни квартал икад, закључно с јуном, док је Амазон.цом пао највише од пуцања "дот-цом балона".

Иако се губици гомилају за најбогатије људе света, смањење социјалне неједнакости је незнатно. Маск, Теслин суоснивач, и даље има највеће богатство на планети, с 208,5 милијарди долара, док је Амазонов Безос други са 129,6 милијарди долара нето вредности, према Блоомберговом индексу милијардера.

Бернар Арно, најбогатији Француз, на трећем је месту с богатством од 128,7 милијарди долара, а следи га Бил Гејтс са 114,8 милијарди долара, према Блоомберговом индексу. Чангпенг Жао, криптопионир који је у јануару дебитовао на Блоомберг Биллионаирес Индеxу с процењеним богатством од 96 милијарди долара, доживео је пад свог богатства за готово 80 милијарди долара ове године усред пада вредности дигиталне имовине.

(Б92)