У Угљевику светковина у част Филипа Вишњића: Вишњић дјелом сабирао род :: Semberija INFO ::

 

У Угљевику светковина у част Филипа Вишњића: Вишњић дјелом сабирао род


И именом, и дјелом, и ријечју, и песмом, и дивним звуковима гусала у његовим рукама, и љубављу према роду, и жртвом и одрицањем, и храброшћу и одважношћу, и истрајношћу и упорношћу, наш и рекао бих свесрпски и свесловенски Филип Вишњић, поручио је начелник Угљевика Василије Перић.

На светковини у част рођења Филипа Вишњића, Перић је истакао да„српски Хомер“ не само да је величанствено обиљежио једно тешко вријеме, већ је снагом свог раскошног духа оставио српској култури бисере над бисерима без којих свакако Срби не би били оно што јесу, народ поносан на своје славне претке, и по културном и образовном дјелању,  радом на духовном пољу, јунаштву, витештву и човекољубљу.

- Наш Филип, давно назван „српски Хомер“ увијек је актуелан и увијек ће то да буде-нагласио је Перић.

Генерални секретар Матице српске Милан Мицић у бесједи је рекао да је Филип Вишњић духовним очима видио свијет а који је живјећи у времену историје кроз епску пјесму градио слике историје.

-Вишњић је обиљежио српски простор али и који је постао пјесник српске револуције. Он је показатељ да Први српски устанак и српске револуције нису живјели само на територији данашње Србије него да су живјели и у прекодринским Србима, да је Први српски устанак био један свесрпски покрет-рекао је Мицић.

Архијерејски намјесник угљевичко-јањски протојереј Александар Тешић рекао је да је да само снажна култура једног друштва јесте гаранција једној држави у данашњој утакмици међу просвећеним народима и зато су велики пјесници, писци, артисти и умјетници највећи добротвори човјечанства.

-Сјећање на њих је наша света дужност и одговорност према прошлости, садашњости и будућности. Слијепи српски гуслар Филип Вишњић оставио је епске пјесме у којима је исказао све оно што није видио очима али је видио душом, односно, све оно што је видио душом сплео је у пјесму и оставио потомству с посветом која је наџивјела доба у коме је настала и постала неисцрпна ризница мудрости- знак поред пута-поручио је Тешић.



Заједно са бројним гостима свечаности је присуствовао предсједник општине Осечина из Србије Никола Томић рекао је да су Срби једно са обје обале ријеке Дрине.

-Морамо да сачувамо нашу културу, то је и сам Филип Вишњић радио у свом раду и дјеловању а то ми морамо да наставимо гдје год постоји Срби и српски народ-рекао је Томић.

Он је најавио учешће Културно-умјетничког друштва из Угљевика на љетњем кампу у јулу мјесецу у Осечини.

Начелник Угљевика Перић заједно са предсједником Скупштине општине Угљевик Зораном лазићем и директором Туристичке организације Угљевика Драганом Ђокић уручили су награде најбољим литарарним радовима на тему „Лик и дјело Филипа Вишњића“ и ликовним радовима.

Најбољи литерарни рад је рад Дејана Јовичића из СШЦ „Михаило Петровић Алас“ док је Софија Вујевић из Основне школе „Алекса Шантић“ освојила прво мјесто за најбољи ликовни рад.

Претходно су делегације из Лознице, Осечине и Угљевика положили цвијеће на спомен-обиљежја Филипа Вишњића у родном мјесту Филипа Вишњића у Горњој Трнови и Угљевику.

Организатор Свечане академије је Туристичка организација Угљевика и Центар за културу „Филип Вишњић“ а општине Угљевик била је генерални покровитељ ове културне манифестације.