Васкршња литургија у Саборном храму у Москви: Патријарх и Путин размијенили поклоне :: Semberija INFO ::

 

Васкршња литургија у Саборном храму у Москви: Патријарх и Путин размијенили поклоне


Извор: Агенције / Глас Српске

МОСКВА - Патријарх московски и цијеле Русије Кирил служио је васкршњу литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, којој је присуствовао предсједник Русије Владимир Путин.

Руски предсједник и патријарх Кирил размијенили су васкршње поклоне током службе, на коју је Путин стигао око поноћи, преноси ТАСС.

Поред Путина, литургији је присуствовао и градоначелник Москве Сергеј Собјанин и на хиљаде вјерника.

- Русија пролази кроз судбоносна искушења и Црква се моли да Господ заштити границе отаџбине - рекао је патријарх Кирил у бесједи у Саборном храму, јавила је РИА Новости.

Честитајући вјерницима празник Васкрсења Христовог, он је позвао на молитву за власт и војску, за "оне који данас губе здравље и животе бранећи отаџбину“.

Благодатни огањ из Јерусалима пренијет је синоћ у Саборни храм Христа Спаситеља, као и у још 15 цркава у Москви. Унихјела га је делегација Фондације Светог Андреја Првозваног, која га је примила у Јерусалиму у храму Гроба Господњег.

Како наводи руска агенција, Путин сматра да Васкрс обједињује православне хришћане када су у питању морални идеали и вриједности, а буди у људима лијепа осећања, вјеру у тријумф живота, доброте и правде.

Руски предскедник традиционално присуствује богослужењима током великих празника, а на Васкрс обично присуствује служби у Саборном храму Христа Спаситеља.

Руски предсједник је само два пута присуствовао васкршњим свечаностима ван Москве - 2000. године, у Санкт Петербургу у Исаковском храму и 2003. године Саборној цркви Светог Николе у ​​Душанбеу током посете Таџикистану.

Путин је 2020. године, први пут током свог предсједничког мандата, прескочио васкршњу службу због пандемије вируса корона, али запалио је свијећу у капели своје резиденције Ново-Огарјево.