Изасланства БиХ и ЕУ о наредним корацима након отварања приступних преговора :: Semberija INFO ::

 

Изасланства БиХ и ЕУ о наредним корацима након отварања приступних преговора


Извор: БХРТ (Х.С.)

Састанак изасланства БиХ и представника Европске уније, који је одржан у Генералном директорату за сусједску политику и преговоре о проширењу Европске уније, организован је с циљем разговара и прегледа сљедећих корака за БиХ и објашњења преговарачког процеса, нарочито у смислу припреме и прегледа правне стечевине Европске уније.

Замјеник министра вањских послова БиХ Јосип Бркић предводио је изасланство Босне и Херцеговине на овом првом уводном састанку након отварања приступних преговора с БиХ, те је казао да изнимно цијени проактиван приступ Европске уније, отварање преговора о чланству с БиХ и усклађеност интереса, што дјелује као сидро за вањску политику БиХ. 

Напоменуо је да је овај састанак од изнимне важности јер ће свеобухватно оцртати надолазеће обавезе које ће се у будућности рјешавати заједничким радом и залагањем, као и стварањем институционалног оквира за реформу друштва у БиХ и створити још јачу и учинковитију подлога за даљње дјеловање.

Такође, истакао је како је БиХ урадила много посла, посебно у проведби реформи и испуњавању 14 кључних приоритета, што доказује кредибилитет и опредијељеност земље у процесу приступања.

Реферирао се на законе који су усвојени у Парламентарној скупштини БиХ, а спадају међу кључне приоритете, од реформе правосудног система, борбе против прања новца, финансирања тероризма до фискалне политике, као и на Споразум о статусу с Европском агенцијом за граничну и обалну стражу, Фронтеx, саопштено је из Министарства вањских послова БиХ.