Енергетски самит у Босни и Херцеговини од 23. до 26. априла у Неуму :: Semberija INFO ::

 

Енергетски самит у Босни и Херцеговини од 23. до 26. априла у Неуму


Извор: Фена (Х.С.) / БХРТ

Енергетски самит у Босни и Херцеговини 2024. биће одржан у Неуму од 23. до 26. априла.

Догађај организују Влада Сједињених Америчких Држава путем УСАИД Пројекта асистенције енергетском сектору (УСАИД ЕПА), Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини и Уред специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини, Савезна влада Њемачке преко Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ), Амбасада Републике Чешке у БиХ, Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини и британска амбасада у Сарајеву.

Самит ће окупити кључне домаће и међународне актере, представнике извршне и законодавне власти, стручњаке у енергетици те представнике пословне заједнице. Кроз тематске панеле, радионице и презентације релевантних пројеката, водиће се дискусије о кључним темама везаним за енергетски сектор Босне и Херцеговине.

"Влада Сједињених Америчких Држава снажно је посвећена пружању подршке Босни и Херцеговини у њеним напорима ка реформи енергетског сектора. Енергетски самит као платформа за размјену знања и искустава, свједочанство је напора које чинимо заједно са нашим партнерима у обликовању енергетске будућности земље. Очекујемо продуктивне дискусије и конкретне приједлоге који ће допринијети бољој будућности за све грађане Босне и Херцеговине", истакла је Kуртни Чаб, директорица Мисије УСАИД-а у БиХ.

Првог дана Самита, говориће се о импликацијама Уредбе ЕУ о механизму за прилагодбу границе угљика (ЦБАМ), доступности средстава у банкарском сектору за финансирање енергетске транзиције те сигурности снабдијевања природним гасом кроз развој нове инфраструктуре. Током другог дана Самита на уводном панелу разговараће се о енергетској ефикасности са посебним фокусом на мала и средња предузећа те стамбени сектор. Чланови Зеленог клуба Парламентарне скупштине БиХ дискутовати ће о праведној енергетској транзицији у БиХ, а чланови академске заједнице разговараће о новим приступима за истраживање и развој.

Остале теме укључиваће и Систем трговања емисијама (ЕТС), изазове и могућности инвестирања у електране на обновљиву енергију те енергетске заједнице у БиХ. Завршни панели на овогодишњем Самиту говориће о развоју тржишта електричне енергије у регији те потреби усклађивања развоја мрежних капацитета и дистрибуиране производње како би се одговорило на повећану производњу енергије из обновљивих извора.

Покровитељи Енергетског самита у Босни и Херцеговини 2024. су Министарство вањске трговине и економских односа БиХ и регулаторне комисије у сектору енергије у Босни и Херцеговини.