Масовно тестирање руске вакцине почиње наредне седмице :: Semberija INFO ::

 

Масовно тестирање руске вакцине почиње наредне седмице


Фото - Танјуг/АП
МОСКВА - Масовно тестирање прве руске потенцијалне вакцине против Ковида-19 почиње сљедеће седмице, а акцију у којој ће учествовати око 40.000 људи надгледаће страно стручно тијело, саопштено је данас из фонда који подржава развој ове вакцине.

Тијела која стоје иза развоја вакцине покушавају да ублаже бојазан међу неким научницима због тога што Русија до сада није објавила много података о овом пројекту.

Вакцина "Спутњик 5" је, према објави руских власти, проглашена за безбједну и ефикасну послије двомјесечних тестова на мањем броју људи, а резултати још нису јавно објављени.

"Неке земље воде информациони рат против руске вакцине", изјавио је на конференцији за новинаре Кирил Дмитријев, шеф Руског фонда за директне инвестиције, који подржава вакцину.

Он је додао да ће подаци о вакцини бити објављени у једном академском журналу касније овог мјесеца.

Русија је добила захтјеве за набавку до милијарду доза из читавог свијета, а годишњи капацитет производње је 500 милиона доза кроз партнерску сарадњу, рекао је Дмитријев.

Директор московског Института "Гамалеја", који је развио вакцину, рекао је да ће 40.000 људи учествовати у масовном тестирању у више од 45 медицинских центара широм Русије.

Подаци се достављају Свјетској здравственој организацији, рекао је Дмитријев, као и групи од неколико земаља које разматрају учешће у завршној фази истраживања, укључујући Уједињене Арапске Емирате, Индију, Бразил, Саудијску Арабију и Филипине.

"Спутњик 5" је већ добио одобрење од домаћих регулатора.

​Срна / Независне новине