ПЕНТАГОН ОДРЕДИО ФРЕКВЕНЦИЈЕ ЗА КОМЕРЦИЈАЛНО ШИРЕЊЕ 5Г МРЕЖЕ :: Semberija INFO ::

 

ПЕНТАГОН ОДРЕДИО ФРЕКВЕНЦИЈЕ ЗА КОМЕРЦИЈАЛНО ШИРЕЊЕ 5Г МРЕЖЕ


Пентагон и Бијела кућа одредили су додатних 100 мегахерца у жељеним средњепојасном фреквенцијском спектру који ће се користити за комерцијалну мрежу бежичне технологије 5Г унутар Сједињених Америчких Држава.

У најави од понедјељка, 10. августа,  наводе се фреквенције које је Министарство одбране одредило за употребу и стављају се на располагање за размјену спектра између војске и комерцијалне телекомуникационе компаније.
Виши званичници администрације рекли су да је спектрум, у опсегу од 3.450 до 3.500 мегахерца, "идеалан" за 5Г, будући да таласи на тим фреквенцијама могу да путују на дуга одредишта великим брзинама, што може да обезбиједи више приступа мрежи широм Сједињених Држава.

Али, тај спектар средњег домета тренутно подржава важне војне операције, у распону од контроле ваздушне одбране, ракета и контроле ватре, против-минобацачких мјера, локација оружја на бојном пољу и контроле ваздушног саобраћаја, каже Ден Дизи​, официр за везе у Секретаријату за одбрану.

Он се у понедјељак осврнуо на у јавности изражену забринутост због подјеле спектра, наглашавајући да Пентагон планира релокацију и пресељење спектра која би минимизирала било какав утицај на војне операције.

,,Тај одређени дио опсега између 3.450 и 3.500 мегахерца одређен је јер се може ставити на располагање без жртвовања великих војних и националних безбједносних капацитета наше земље“, рекао је Мајкл Кратсиос, главни технолошки службеник Трампове администрације.

Деасy је рекао да ће посљедња транзиција средњег опсега користити правила слична онима која су договорена у претходним плановима за владину и комерцијалну размјену.

Аукција права на дијељење блиског фреквенцијског опсега, названог Цивилни широкопојасни радијски сервис, тренутно се одвија са војском и могла би да донесе до 10 хиљада милијарди долара.

Ови посљедњи потези омогућиће америчким комерцијалним компанијама непрекидни спектар у распону од 3.450 МХз до 3.980 МХз у коме ће се градити нова 5Г мрежа. 5Г ће донијети бржи пренос података, бољи одзив и могућност повезивања пуно више уређаја одједном.

Сједињене Државе и Кина тренутно се надмећу у постављању 5Г мреже у нади да ће доминирати у доношењу технолошких стандарда, патената и да ће задобити лидерство у глобалном ланцу снабдијевања.

Федерална комисија за комуникације (ФЦЦ) ставиће на аукцију најмање 100 мегахерца почетком децембра 2021.

године на употребу, чим прије - средином 2022. године, што је процес за који виши званичници администрације кажу да смањује уобичајено вријеме за доступност средњег опсега са неколико година на неколико мјесеци.

,,Овај процес одражава најбржи пренос федералног спектра у комерцијалну употребу у историји“, додао је Кратсиос.

(Глас Америке)