СЈЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: ЗАЕВ ПРОГЛАСИО ПОБЈЕДУ НА ИЗБОРИМА :: Semberija INFO ::

 

СЈЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: ЗАЕВ ПРОГЛАСИО ПОБЈЕДУ НА ИЗБОРИМА


Бивши премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев у четвртак је прогласио побједу на парламентарним изборима након што је његов Социјалдемократски савез (СДСМ) освојио 46 од 120 мјеста у Собрању, два више од ривалске странке ВМРО.

Према подацима Државне изборне комисије, послије обрађених 93,94 одсто бирачких места, Социјалдемократски савез Сјеверне Македоније води са 36,13 одсто гласова, док је ВМРО-ДПМНЕ освојио 34,65 одсто гласова.

Иако резултати нису коначни, ови подаци Државне изборне комисије говоре како ће Демократска унија за интеграцију (ДУИ) пресудити о томе ко ће саставити владу, а добила је 15 мјеста у Собрању.

ДУИ је потврдио позицију најутицајније странке која заступа Албанце у Сјеверној Македонији. У савезу са СДСМ-ом они би имали осигурану владајућу већину.

Лидер СДСМ Зоран Заев рекао је да су грађани изашли и гласали за јединство, солидарност, за ред и правду, за боље данас и боље сутра.

Излазност на изборима за које је регистровано око 1,8 милиона гласача, била је нешто изнад 50 одсто. 

Иначе, избори у Северној Македонији првобитно је требало да буду одржани 12. априла, али су због пандемије ковида 19 одложени за 15. јули.

Семберија инфо