ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ БИЈЕЉИНЕ


Компликује се епидемиолошка ситуација на подручју Бијељине и све је већи број особа позитивних на вирус корона, закључак је Штаба за ванредне ситуације Града Бијељина.

-У складу са ситуацијом забрањује се окупљање преко 50 особа, морају се поштовати мјере физичке дистанце у свим објектима, обавезна употреба маски и радно вријеме је до 23 часа. До 20. јула забрањује се и музика уживо на јавним мјестима, а забрањују се и спортска такмичења која претходно није одобрило Министарство  здравља и Министарство спорта. Комунална полиција контролише радно вријеме угоститељских објеката  и током викенда су имали 129 контрола, од којих су два угоститетљска објекта кажњена због непоштовања радном времена“, рекао је градоначелник Мићо Мићић и апеловао на поштовање мјера, како би се заштитило здравље становништва. Директор Дома здравља Бијељина др Душко Миловановић потврдио је да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, те да ХЕС ради интензивно на идентификовању свих контаката са позитивним особама и стављању под надзор.

-Све службе Дома здравља функционишу у складу са препорукама Министарства здравља, а комуникација и контакт грађана са Службом породичне медицине, као и осталим службама, препорука је да то претходно учине телефонским путем, а ако се договори долазак у здравствену установу, морају се испоштовати све мјере личне заштите и пролазак тријажног пункта, гдје се попуњава и епидемиолошка анкета. Подсјећам да особе које су позитивне на вирус корона одлазе у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а чланови њихових породица такође су под надзором ХЕС-а“, рекао је др Миловановић. Он је поновио да се тестирају особе са симптомима које процјењује породични љекар уз консултацију са епидемиологом или уколико епидемиолошка служба процијени да су у питању контакти првог степена. За све остале се препоручује праћење стања, а уколико би дошло до погоршања здравственог стања, врши се тестирање. Инфектолог Болнице „Свети Врачеви“, др Александра Радојчић је рекла да су све особе којима је потврђен позитиван резултат на вирус корона, асимптоматичне, у кућној су изолацији и под надзором ХЕС-а.

-Епидемиолошка ситуација је озбиљна и сви треба да схватимо неопходност примјене препоручених мјера. Били смо одговорни у протеклом периоду, тако да апелујем да будемо поново одговорни у данима пред нама. Нема лијека за вирус корона, као ни вакцине и стога је од изузетне важности за здравље становништва, коришћење маски, појачана лична хигијена, физичка дистанца, те дезинфекција руку и површина. Свако окупљање са већим бројем људи води нас све у велики ризик, тако да апелујем да се не опуштамо, како бисмо зауставили тренд раста броја позитивних на ковид 19”, нагласила је инфектолог др Александра Радојчић.

 На подручју Бијељине је тренутно 105 особа позитивних на вирус корона, тестирано је до 7. јула 1.650 особа, 214 је под надзором, а здравствени инспектори издали су 376 рјешења за кућну изолацију.
 
 
Семберија инфо