Мјере у РС остају на снази до 6. јула :: Semberija INFO ::

 

Мјере у РС остају на снази до 6. јула


БАЊАЛУКА - Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, рекао је након сједнице Републичког штаба да је Штаб потврдио све мјере које су на снази и оне ће се спроводити до 6. јула.

У те мјере спадају ношење заштитне маске, држање физичке дистанце, прање руку и дезинфекција простора у којима боравимо, ограничење рада свих пословних субјеката у РС до 23 часа, забрана окупљања више од 50 лица.

Он је навео да је у посљедњих седам дана забиљежено погоршање епидемиолошке ситуације, односно раст заражених вирусом корона.

"Углавном се ради о контактима већ позитивних лица, то је 95 одсто, а до 10 одсто су лица са симптомима која су се по први пут јавила у здравствену установу", рекао је Шеранић.

Што се тиче мјеста заражавања, ради се о одређеним врстама окупљања, најчешће су у питању породична окупљања. Ту су и лица која су путовала ван земље, а и радно мјесто је могуће жариште вируса корона.

"Већина заражених има од 30 до 64 година, односно од 15 до 29 година, много је мањи проценат лица старијих од 65 година код којих је потврђен вирус корона", појаснио је министар.

Додао је да је, када је у питању ситуација у болницама, тренутно, у односу на петак, повећан број пацијената у УКЦ РС, те да је већи број пацијената и у болници у Приједору. 

"У Приједору су углавном лица са слабијом клиничком сликом, а у УКЦ РС на Инфектологији је 46 особа, а двије су на респиратору", навео је Шеранић.

Како је додао, границе су отворене од 1. јуна, те с тим у вези, повећан број заражених лица може се повезати са повећаним кретањем, али и опуштањем свих нас у заједници.

"Одговорност је на појединцу. Препоруке остају на снази, физичка дистанца, прање руку, дезинфекција су једина превенција, нема вакцина и лијекова", додао је Шеранић.

​Независне новине